Nyheter

Varnar för byggstopp och varsel

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

Byggstopp i juni och stora varsel som behöver lösas ut kring nästa jul. Det kan bli konsekvenserna av att Cementa nekas prövningstillstånd för sin kalkbrytning på Gotland. 
– HD:s besked visar att juridiken inte löser cementkrisen åt regeringen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd efterlyser politiskt ledarskap och ökad beredskap.

– HD:s besked visar att juridiken inte löser cementkrisen åt regeringen. Vad görs för att säkerställa att vi inte har ett byggstopp i juni och stora varsel som behöver lösas ut kring jul? 

Enligt Byggföretagens konsekvensanalys kan tre av fyra bostäder inte byggstartas en månad efter produktionsstopp på Cementas fabrik i Slite. Endast 15 000 av 60 000 prognosticerade bostäder per år kommer kunna påbörjas och drygt 280 000 arbetstillfällen påverkas.

– Sten, stål och trä har lagt grunden till stora delar av Sveriges välstånd. Men rätt material behöver användas på rätt ställe. Betong kan inte uteslutas ens vid trähusbyggnation. Ökad trähusbyggnation förutsätter också ett politiskt ledarskap som möjliggör produktivt skogsbruk och en möjlighet att avverka skogen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong, varnar också för att den uppkomna situationen kan leda till en större byggkris.

– Det finns inga kortsiktiga lösningar, till exempel via import, att ersätta produktionen i Slite till nästa sommar. Det har vi varit tydliga med i vår konsekvensanalys som också har bekräftats av regeringens egen analys. Agerar inte regeringen skyndsamt har vi snart ett byggstopp med varsel för flera hundra tusen personer, säger hon.

Förslag som förts fram om att rakt av ersätta cement och betong med andra material som trä tycker hon är naivt.

-Det är verklighetsfrånvänt att tro något sånt. Betong behövs även för hus med trästommar och det finns många andra konstruktioner där det inte ur kvalitets- och beständighetskrav är möjligt att ersätta betong med trä eller andra material.

Hur samhället ska lösa den sårbarhet som uppstått genom att ett material är så beroende av en leverantör ska byggbranschen diskutera på ett möte med bostadsminister Märta Stenevi (MP) den 30 augusti. 

Tidigare i augusti kom regeringen med ett förslag om en tillfällig lösning som innebär att Cementa kan fortsätta bryta kalk i Slite i åtta månader efter den 31 oktober. Riksdagen har inte fattat beslut i ärendet ännu.