Vässa ditt cv med film

Vässa ditt cv med film
En liten videofilm om dig själv – perfekt att plussa på cv:t med. Kommunikationsexperten tipsar hur du gör för att få ett proffsigt resultat.

Intresset för videofilmer har plötsligen exploderat. Alltfler som söker jobb kryddar cv:t med en presentationsvideo. Det berättar kommunikationskonsulten Andrew Hennigan, som bland annat har specialiserat sig på film och video. Det blir också allt vanligare att företagen använder video i kommunikationen med de anställda liksom externt för kunderna, på sajten. – Video är ett jättebra format för att visa hur saker fungerar också, säger Andrew Hennigan, och slår fast att videokunskap är användbart för många och nödvändigt för allt fler. – Framtidens chefer måste kunna agera framför en kamera. Alla som hör en inspelning av sin egen röst första gången, tycker att det är ruskigt. Att dessutom se sig själv filmad är minst dubbelt så hemskt. Och det är inget konstigt, säger Andrew Hennigan. Vanligtvis hör du din röst delvis genom ditt eget huvud och det du ser på video är vad andra människor ser, inte din egen kära, gamla spegelbild. Det finns en hel del du kan göra, och det är framför allt att öva. – Dina första försök kanske inte blir något vidare, men ingen blir stjärna utan träning, säger Andrew Hennigan. Träning är också bra för tillvänjningsprocessen. – Genom att du studerar dig själv kommer du att uppleva ditt video-jag som naturligt.

Tips från experten när du spelar in dina vänner

1. Få intervjupersonen att slappna av. Ställ lite inledande frågor som uppvärmning framför kameran.

2. Håll tyst själv. Vänta innan du ställer nästa fråga.

3. Spela in allting i ett svep, även uppvärmningen. Du kan ta bort det du inte vill ha med efteråt. Håll inte på och starta och stoppa, det gör alla nervösa.

Att tänka på när du filmar

* Ljussättning Riktigt bra kvalitet får du bara med bra ljus, även om videokameran påstås kunna filma i mörker. Filma utomhus eller nära fönstret för en skarpare bild. Molnigt väder ger mjukt, fint ljus liksom ljus som reflekterats mot en vit vägg.

* Avstånd. Backa kameran och zooma in på ansiktet, det ger finare ansiktsform än vidvinkel, som förvrider dragen – ett knep från porträttfotografer, som gärna använder teleobjektiv.

* Ljudkvalitet. Nöj dig inte med kamerans vanligtvis undermåliga mikrofon, använd en mygga, som du fäster nära munnen, det plockar upp max av din röst och minimum av bakgrundsljud och eko.

* Rösten. Gå till en röstpedagog om du har klena röstresurser. Sånglektioner kan vara grejen.

Relaterade artiklar

Han blir ny chef för samhällsutformning på WSP
Heidelberg Materials rekryterar hållbarhetschef från Betongindustri
MVB utser två nya arbetschefer
Han blir ny projektutvecklingschef på Einar Mattsson