Nyheter

Vässar prognosen för Södertäljebron

Södertäljebron har renoverats efter en trafikolycka i sommar. Foto: Trafikverket.

Arbetet med att renovera den skadade Södertäljebron har flutit på bättre än väntat, och nu förbättrar Trafikverket prognosen.

Redan nästa vecka räknar man med att kunna öppna bron för trafik. 

I sommar har Södertäljebron, en av landets mest trafikerade motorvägsbroar, stått i centrum. Natten till midsommarafton inträffade en trafikolycka på bron som gjorde att stålkonstruktionen skadades.

E-schakt, som har ramavtal med Trafikverket vad gäller broreparationer i Stockholm, fick uppdraget att ansvara för renoveringen.

Cirka en månad efter midsommarhelgens trafikolycka upptäckte Trafikverkets besiktningsmän brister i arbetet. Främst var det svetsarbetet av stödbalkarna som dömdes ut. Läget var så allvarligt att arbetena fick avbrytas – och E-schakt fick upphandla en ny underentreprenör.

– Vi har väldigt höga kvalitetskrav och prioriterar full säkerhet i konstruktionen. Det är ovanligt att vi behöver stoppa arbeten på grund av kvalitetsbrister, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Nu meddelar Trafikverket att arbetet har flutit på bra, att man jobbat dygnet runt med återställningsarbetet och därför kan kunna öppna redan nästa vecka. I tidigare prognoser har man pratat om början av september.

 

 

Detta har hänt

  • Natten mot midsommarafton inträffade en trafikolycka på Södertäljebron. En lastbil körde in i räcket på ena sidan och studsade sedan över till andra sidan. Där forcerades två barriärer innan fordonet kraschade in i en diagonalställd balk. Även bommar samt räcken och stängsel skadades.
  • Föraren och passageraren klarade sig med lindriga skador, men bron blev allvarligt demolerad.
  • E-schakt, som har kontrakt med Trafikverket gällande broreparationer, fick ansvar för renoveringen av Södertäljebron.
  • Trafikverket tog beslut att stänga av bron helt i södergående riktning och leda om trafiken till Saltsjöbron.
  • Den 26 juli avbröts arbetet. I samband med att Trafikverket besiktigade de arbeten som utförts upptäcktes brister som bedömdes vara så allvarliga att arbetet avbröts – och underentreprenören fick sparken. E-schakt fick handla upp en ny ue.
  • Trafikverket beräknade att kunna öppna bron för trafik i början av september, vecka 35-36. Nu vässas prognosen till v34.