Nyheter

Västerås stad satsar på lågenergihus

Västerås byggstartar den hittills största stadsdelen med enbart lågenergihus och passivhus. Staden kallar det för Sveriges största lågenergibygge.

Den nya stadsdelen heter Gäddeholm och kommer att rymma cirka 130 småhus. Området har krävt lång planeringstid.

– Det har gett oss möjlighet till eftertanke och nu är vi väldigt nöjda eftersom vi gör en lågenergisatsning som är unik i landet, säger Göran Landerdahl (fp), fastighetsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Gäddeholm byggs i närheten av Mälaren och kommer att ligga i direkt anslutning till jordbruk med ekologisk inriktning.

– Alla småhus ska byggas enligt lågenergikonceptet. Vi följer Boverkts normer men ställer högre krav på lägre energiförbrukning. Men hur stora förbrukningen blir beror på vilken primärenergi man väljer. Med el blir det svårare att klara uppvärmningen i de här husen, säger Ulf Edvardsson, projektledare för Gäddeholm.

Stadsdelen Gäddeholm blir ett pilotområde för Västerås stad. De krav på låg energiförbrukning som ställs på bostäderna där ska också ställas på alla framtida bostadsområden som Västerås stad äger.

– Det är lite unikt det här. Politikerna har tagit ett offensivt beslut. Vi vill bidra till att få ner koldioxidutsläppen, säger Ulf Edvardsson.

I den första etappen, som kallas Herrgårdsängen, kommer både tomter och småhus byggda av NCC och Aroseken att erbjudas till försäljning.

Till dem som väljer att bygga sitt eget hus i Gäddeholm och lyckas komma ner till energiförbrukningsnivåerna som gäller för lågenergihus och passivhus betalar kommunen efter ett år ut en bonus på 25 000 respektive 50 000 kronor.

Första spadtaget för stadsdelen togs i december. Nu byggs vägar och dras ledningar i området, till sommaren ska själva byggandet komma igång. Säljstart blir det i mars och första inflyttning troligtvis om ungefär ett år.