Affärer

Västsvenska betongjätten växer globalt

Thomas Concrete Groups verksamhet i Tyskland. Foto: Thomas Concrete Group

Thomas Concrete Group köper tre betongföretag – ett i Tyskland och två i USA. Totalt rör det sig om sju betongfabriker med en sammanlagd omsättning på cirka 250 miljoner kronor.

Det handlar om tyska betongföretaget Fertigbeton KUMM GmbH och tillgångarna i de amerikanska betongföretagen Palmetto Ready-Mix Inc och Benton Ready-Mix of Florence Inc.

31 fabriker i Tyskland

– Det här är tre strategiska affärer som ligger helt rätt i tid och plats för Thomas Concrete Group. Med ytterligare betongfabriker i USA och Tyskland får vi utökad produktionskraft liksom produktportfölj, vilket kommer gynna både befintliga och nya kunder. I USA är det marknader vi känner till väl medan i Tyskland är det en helt ny geografisk region vi nu etablerar oss i. Det är ännu ett inspirerande steg i att fortsätta expandera och stärka koncernen globalt, säger Hans Karlander, vd och koncernchef på Thomas Concrete Group.

Ägarskiftena genomförs under de första två veckorna i januari 2022. Fabrikerna i både Tyskland och USA tillverkar i dagsläget fabriksbetong till både bostadsbyggande och kommersiella fastigheter liksom till infrastrukturprojekt. Det tyska bolaget har fem fabriker och ett fyrtiotal medarbetare i områdena Neuwied, Krunkel, Kroppach och Plaidt. Sedan tidigare driver man 26 fabriker i Schleswig-Holstein, Hamburg, Bremen, Niedersachsen och Mecklenburg-Vorpommern.

75 fabriker i USA

De två amerikanska förvärven görs i delstaten South Carolina, den ena i Ridgeland och det andra i Florence. De två fabrikerna sysselsätter gemensamt knappt fyrtiotal medarbetare. Thomas Concrete Group har sedan tidigare 73 betongfabriker i USA.

– Vi har sedan en lång tid tillbaka en mycket god relation med familjen Kumm och med de tidigare ägarna till Palmetto Ready-Mix och Benton Ready-Mix of Florence. Vi kommer nu få god hjälp med att genomföra dessa förvärv i praktiken så att vi kan fortsätta utveckla dess verksamhet på ett framgångsrikt sätt framöver, säger Hans Karlander och fortsätter:

–Vi ser en stor potential i respektive fabrik och respektive marknad, där nuvarande medarbetare gör ett imponerande jobb. Vi ser fram emot att välkomna alla nya medarbetare in i vår koncern och Team Thomas.

Genom de tre förvärven har koncernen nu totalt 162 anläggningar för fabriksbetong samt 4 fabriker för prefabricerade betongprodukter i Sverige, Tyskland, Polen, Norge och USA.