Nyheter

Växtvärk i Göteborg

Gothia Towers tredje torn växer så det knakar. Närmare bestämt med tre meter per dygn. Glidformsgjutning är den teknik man valt.

Utbyggnaden av Hotel Hotel Gothia Towers, mitt i Göteborg, är inne i en spännande fas, nämligen gjutningen av en 90 meter hög kärna. Den stabiliserande mittkärnan, som ska innehålla trapphus och hisschakt, byggs med en nygammal produktionsmetod, glidformsgjutning.

Formen höjs successivt, centimeter för centimeter, och produktionstakten är 3-3,5 meter per dygn. Kärnan blir en stabil konstruktion utan skarvar.

– Mittkärnan är det första vi gör på huset. Vi har byggt formen på bottenplattan. Själva formen är 1,20 meter hög och vi lyfter den kontinuerligt. Eftersom vi gjuter dygnet runt växer kärnan med 15 centimeter per timme eller drygt tre meter per dygn, berättar Patrik Svens, projektchef på Peab.

Glidformsgjutning används vanligen vid gjutning av höga konstruktioner, såsom TV-torn , vattentorn, skorstenar och silos. Tekniken har tidigare använts vid byggnationen av bland annat Kaknästornet, Globen och pylonerna till Tjörnbron.

Numera förekommer glidformsgjutningar inte lika ofta i Sverige. 

[[{”type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”3288″,”attributes”:{”alt”:””,”class”:”media-image media-image-left”,”height”:”270″,”style”:”width: 200px; height: 270px; float: left; margin: 6px; ”,”width”:”200″}}]]- Glidformsgjutning är en gammal metod som vi har tagit upp. Förr sa man att byggnaden skulle vara minst 50 meter för att man skulle få ekonomi i det, men idag är allt över 20 meter intressant, säger John Lärke, platschef på Göteborg Form och Armering AB, underentreprenör till Peab.

– Vi har även gjutit pylonerna till Stockholmsarenan med den här metoden. Vi gör i snitt fyra projekt per år men hoppas att det ska bli fler.

Totalt 44 personer (tvåskift med 22 personer /skift) arbetar dygnet runt med att gjuta Gothia Towers tredje torn. Etapp 1 omfattar upp till plan 17 (50 meter). Därefter kommer denna del att förankras i bottenplattan i tolv stycken inspänningspunkter. Etapp 2 startar när förankringen är slutförd. Då kommer resterande 14 våningar upp till plan 30 (40 meter) att glidformsgjutas. Den totala tiden från start till topp beräknas till cirka sex veckor.

– Det går snabbare att gjuta med glidform än med klätterform, man kan räkna med ungefär halva tiden, säger John Lärke.

Hela projektet beräknas vara klart i december 2014. Utbyggnaden kommer att göra Hotel Gothia Towers till ett av Europas största hotell, med totalt 1.200 rum.

 

Susanne Bengtsson
[email protected]

Foton: Peab

Utbyggnad av Hotel Gothia Towers

Projekt: Utbyggnad av Hotel Gothia Towers i centrala Göteborg. Partneringavtalet omfattar en utbyggnad av Hotel Gothia Towers med ett tredje, 29 våningar högt hotelltorn samt en sexvånings påbyggnad ovanpå nuvarande East Tower.

Beställare: Svenska Mässan.

Kontraktssumma: Cirka 1 Mdr.

Byggentreprenör: Peab.

Entreprenör för glidformsgjutning: Göteborg Form och Armering AB.

Miljöklassning: Både det tredje tornet och påbyggnaden kommer att miljöklassas enligt det internationella systemet Breeam.

Tidplan: Hela projektet, med nybyggnad och påbyggnad, beräknas vara färdigt vid årsskiftet 2014-15.

Beståndsdelar i gliden

Betong nettomängd: 2000 m3, cirka 3,5 m3 i timmen dygnet runt. 570 betonglass.

Armering: 330 ton.

Spännkabel: 12.960 löpmeter (1,3 mil).

Ankarskenor till hissar: 700 löpmeter.

Ingjutningsplattor för primärbalkar: 240 st.

Ingjutna åskledare: 2×95 meter.

(Källa: Peab)