Nyheter

Vd ute och cyklar – genom Sverige

I stort sett varje år besöker Rikard Appelgren, vd för konsultjätten WSP, koncernens Sverigekontor. I år gör han det på ett annorlunda sätt – han tar cykeln. Alla 360 milen.

Cykelturnén sträcker sig från Malmö till Riksgränsen.

– Jag gör det för att det är en utmaning i kombination med att göra något för den goda sakens skull, säger han.

Han ger sig av den 8 april och räknar med att vara färdig den 4 juli.

– Det blir en slingrig väg för att komma till kontoren, så totalt sett blir det ungefär 360 mil, berättar Rikard Appelgren.

Planen är att han ska varva cyklingen med arbete. Förutom besöken på WSP-kontoren kommer han att avbryta cyklingen emellanåt för att resa hem till familjen i Skåne och till huvudkontoret för att vara med på en del möten.

– Det gör också att det blir balanserat. Att cykla 360 mil i ett sträck hade blivit en helt annan grej, säger han.

Totalt sett räknar han med att cykla under 30 dagar. Under dessa dagar ska han vara tjänstledig från jobbet som Sverige- och Europa-vd.

– Det här är något jag har funderat på länge. Jag har haft cykelintresset i tre år ungefär och läst om cykelstrapatser som andra har upplevt, säger Rikard Appelgren.

Cykelturen har också ett inslag av välgörenhet. WSP har tidigare skänkt pengar till projektet Solvatten, som handlar om att enkelt rena dricksvatten i Kenya med hjälp av solenergi. Tanken är att WSP ska skänka ytterligare ungefär 200 000 kronor i samband med Rikard Appelgrens cykeltur, samtidigt som man försöker få andra företag att ge pengar till Solvattenprojektet.

– Bristen på rent vatten är den fattiga världens förbannelse. Vattenfrågan har fått en undanskymd roll i hållbarhetsdiskussionen, jag hoppas kunna lyfta fram den, säger Rikard Appelgren, som är uppvuxen med vattnets betydelse, eftersom hans pappa har jobbat med vattenfrågor i tredje världen.

För att ladda upp inför cykelturen har Rikard Appelgren tränat spinning och cyklat utomhus i den mån det har varit möjligt under våren.

– Jag tänker också på att äta rätt. Vatten och pasta är receptet, säger han.

Cykeletapperna har han planerat så att han ska tillryggalägga mellan 12 och 20 mil per dag. Men han kommer att ha en deadline, eftersom kontoren väntar hans besök mot slutet av arbetsdagen.

– Jag är inte otränad, men vissa veckor kommer det säkert att ta emot. Det kommer nog att bli en utmaning att sitta ensam på cykeln i flera timmar genom Sverige. Om det blir sju eller åtta timmar på cykel i regn blir det mer en psykisk utmaning än en fysisk, säger han.

Rikard Appelgren planerar att besöka ett 30-tal av Sverigekontoren. Men några kommer inte att få påhälsning av den cyklande vd:n.

– Östersund hade blivit 40 mil extra, det kändes som lite för långt bort, säger han.

I slutet av cykelturen hägrar belöningen: sommarskidåkning vid Riksgränsen.

– Det är målet. Om det finns snö kvar, säger Rikard Appelgren.

Rikard Appelgren

Titel: Vd för WSP Sverige och WSP Europe.

Ålder: 44 år.

Familj: Gift med Christina, som är ekonom på Veidekke. Paret har två barn, Fredrik, 13 år, och Oskar, 10 år.

Utbildning: Civilingenjör med inriktning mot väg och vatten.

Lön: ”Jag har så att jag är nöjd.”

Bor: I villa i Löddeköpinge.

Fritidsintresse: Familjen, sönernas aktiviteter, motion, resor.

Dold talang: ”Jag tycker om att laga mat.”