Nyheter

Veckans Nordbygg Talks ersätter inställd mässa

Nordbygg Talks, som lanseras denna vecka, baseras på det planerade scenprogrammet för den framflyttade Nordbyggmässan. Här en bild från en scen på Nordbygg 2018. Foto: Bosse Lind/Nordbygg

April är Nordbyggtider. Den här veckan skulle 2020 års framflyttade mässan ägt rum. Istället lanseras Nordbygg Talks, ett fyra dagar långt digitalt forum baserat på det planerade scenprogrammet.

–  Efter uppskjutna mässor och mycket planering känns det kul att äntligen få leverera, säger Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg. 

Den här veckan, med start på tisdagen, är det premiär för Nordbygg Talks, ett fyra dagar långt digitalt event som bjuder på föredrag, paneldebatter och forskarsamtal på temat Resurseffektivt och hållbart byggande. Olika ämnen avverkas varje dag: Renovering, energismart byggande, ny teknik och nya affärsmodeller, samt arkitektur.

– Det är ett helt nytt digitalt koncept där vi erbjuder kortfattad och lättillgänglig kunskap gratis för alla via webben och det påminner om det upplägg man får när man besöker någon av Nordbyggs scener, berättar Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg.

– Innehållet är sprunget ur det scenprogram som vi hade börjat planera till mässan 2020. Vi samarbetar med olika branschorganisationer och vill bjuda på ett objektivt, icke-kommersiellt kunskapsbaserat program som speglar det innehåll man kan få till sig när man besöker en fackmässa som Nordbygg.

Formatet består av 15-20 minuter inspelade filmer. Kanalen kommer att ligga kvar, och konceptet kan ses som en språngbräda mot nästa fysiska mässa 2022.

Nordbygg 2020 ställdes in på grund av pandemin och flyttades till den 20-23 april 2021. När arrangören Stockholmsmässan insåg att inte skulle bli någon mässa detta datum heller så började man planera för Nordbygg Talks.

– Vi hade så mycket färdig material planerat, men vi bedömde att vi inte var någon idé att genomföra ett digitalt Nordbygg. Istället plockade vi godbitarna ur programmet och paketerade det som Nordbygg Talks.

–  Det känns kul att äntligen får leverera efter allt arbete med planering. Det ger oss energi, säger Peter Söderberg.

Program Nordbygg Talks:

  • 20/4 Renoveringsdagen  – Rätt & lönsam renovering för ett hållbart samhälle  (Programvärd Nationellt Renoveringscentrum)
  • 21/4 Energismart byggande – från byggmaterial till inneklimat 
  • 22/4 Ny teknik & nya affärsmodeller 
  • 23/4 Arkitekturdagen (Programvärdar Tidskriften Arkitektur och SISAB)