Nyheter

Vem ska efterträda Liselott?

Liselott Bergkvist, regionchef på Peab Bygg Bostad Väst blev Årets Byggchef 2020. Senare i höst ska en ny vinnare koras. Foto: Peab

Pandemi, distansarbete, prishöjningar och cementkris. Landets byggchefer har ställts inför många nya prövningar.
– Det har verkligen varit ett annorlunda och utmanande år, säger Liselott Bergkvist som valdes till Årets Byggchef 2020.
Nu är hon med i juryn som ska utse Årets Byggchef 2021.

Liselott Bergkvist, regionchef på Peab Bygg Bostad Väst blev Årets Byggchef 2020. Hon uppmärksammades på en digital prisutdelning i december förra året och firade titeln coronasäkert på Peabs kontor i Göteborg.

– Jag blev väldigt glad och hedrad och jag är förvånad över hur många som hörde av sig med gratulationer och blommor, säger hon. Jag är egentligen inte den som gillar att stå i centrum, men det här var riktigt roligt.

Senare i höst ska hon lämna över stafettpinnen till en branschkollega. Nomineringskampanjen för Årets Byggchef 2021 pågår för fullt och fram till den 30 september går det att nominera kandidater genom att fylla i det digitala formuläret på Byggvärlden.se. Där finns också instruktioner vad juryn behöver för uppgifter om den nominerade.
Nominera här>>>

Under det senaste året har ledarskapet satts på prov för landets byggchefer. Att vara chef under en pandemi där man har begränsade möjligheter att träffa personalen och besöka projekten har krävt nytänkande på många sätt.

– Det har varit tufft att leda när personalen har suttit hemma och när jag inte kunnat besöka projekten. Vi har fått hitta nya former för möten och avstämningar, men det har fungerat bättre än vad jag hade förväntat mig, säger Liselott, som är chef för region Bygg Bostad Väst som består av cirka 220 tjänstemän och yrkesarbetare.

Byggbranschen har även utsatts för andra utmaningar under året, som materialbrist och prishöjningar på byggmaterial.

– Och sedan en cementkris på det.…Cementfrågan är ett branschproblem och vi får se vad det kommer att leda till.

Utmaningar är inget som skrämmer Liselott utan snarare något som attraherar med byggchefsrollen.

– Det händer saker hela tiden, både positiva och negativa, och det är spännande att få vara med och lösa problem, ta ansvar och driva arbetet framåt. Variationen och möjligheten att påverka är det bästa med jobbet.

I höst tar Liselott Bergkvist plats i juryn som ska utse Årets Byggchef 2021.

– Det ska bli jättespännande att se hur det går till bakom kulisserna.

Själv står hon för ett ledarskap som bygger mycket på lagkänsla, samarbete och delegerat ansvar. Tydlighet och öppenhet är andra egenskaper hon står för.

– Men det är den ledarstil som tilltalar mig. Det finns förstås många andra sätt att leda på. Jag imponeras av de unga ledarna som kommer in och som inte har samma erfarenhet men ändå gör ett jättebra jobb.

Liselott Bergkvist hoppas slippa en ny coronavåg till hösten.

– Jag längtar verkligen efter att få träffas. Och jag hoppas att vinnaren i Årets byggchef får en fysisk uppvaktning i år.