Nyheter

Veto mot kritiserat företag

Byggnadsarbetareförbundet har tröttnat på irländska bemanningsföretaget Rimec och kräver att företaget stängs av från Borealis fabriksbygge i Stenungsund.

— Grunden för vårt beslut är att Rimec inte uppfyller betalningarna av premier till obligatoriska försäkringar, boendemiljön för de anställda är undermålig och att företaget vägrar förhandla på svenska, säger Torbjörn Hagelin, ombudsman i Byggnadsarbetareförbundets ledning, till Göteborgs-Posten.

Med stöd av medbestämmandelagen har nu byggfacket lagt in sitt veto mot Rimec, som har cirka 200 personer uthyrda till Borealis byggprojekt.

Göteborgs-Posten har tidigare rapporterat om utländska byggnadsarbetare uthyrda av Rimec som bor tre personer på elva kvadratmeter. I boendefrågan ställde Borealis krav på bemanningsföretaget om att det inte ska bo mer än två personer i varje rum, medan Byggnads har krävt att samtliga ska ha enkelrum.

Byggfacket har även begärt förhandlingar då ett antal byggjobbare skickats hem till Polen utan sakliga skäl. Byggnads misstänker att personerna blivit uppsagda efter att ha uttalat sig kritiskt i media, skriver GP.