Nyheter

”Vi arbetar hårt för att behålla vårt hem”

Finanskrisen och den havererade bostadsmarknaden slår hårt mot många amerikaner. Phyllis Marriott är en av dem som kämpar för att få vardagen att gå ihop. Ett lyckat möte med långivaren gör att hon slipper sälja sitt hem — men än är inte oron över.

— Folk är bekymrade. Många har svårt att klara ekonomin. Det är verkligen tuffa tider, säger Phyllis Marriott, som bor i en förort i tvåmiljonerstaden Denver till Byggvärlden.

På dagarna kör hon skolbuss, men hon har även några extraarbeten för att få in mer pengar. Hon och hennes man var nära att hamna i den växande skara av amerikaner som inte längre har råd att bo kvar i sina hem.

— Min man blev skadad för en tid sedan och kunde inte jobba under en period. Sedan dess har vi halkat efter med räkningarna och lånen. Vi tog kontakt med långivaren och som tur var kunde vi hitta en lösning, säger Phyllis Marriott.

Familjen har omförhandlat sina lån och kan behålla huset tack vare att de fick anstånd med amorteringarna under en period. Däremot gick inte låneförvaltaren så långt som paret egentligen hade önskat för att de skulle slippa oroa sig för framtiden.

— Vi arbetar hårt för att kunna behålla vårt hem. Det finns många som helt enkelt bara lämnar sina hus. De har inte råd att bo i dem, men kan inte heller sälja dem. Det är hemskt, säger Phyllis Marriott.

De övergivna husen är ett av de tydligaste tecknen på hur den ekonomiska krisen slår hårt mot vissa delar av Denver.
— Min man brukar säga att vi borde sälja huset och flytta till något mindre nu när barnen är stora och inte bor hemma längre. Problemet är att lånen numera är mycket högre än värdet på huset, vilket gör att vi inte kan sälja även om vi skulle vilja, säger Phyllis Marriott.

De senaste två åren har värdet på huset fallit med minst 70 000 dollar. Phyllis och hennes man har dessutom gjort ganska omfattande renoveringar som de gärna skulle vilja få tillbaka något för vid en försäljning. Som det ser ut nu tvingas de — i likhet med många andra — att bo kvar i ett hus som egentligen är för stort och numera för dyrt.

— Framtiden är oviss. Det sägs att Colorado är en av delstaterna som kommer att få fler arbeten framöver, vi får se om det stämmer. De åtta bedrövliga åren med Bush är i alla fall äntligen snart över, säger Phyllis Marriott.

I likhet med så många andra hoppas hon att de förändringar som Barak Obama utlovat kommer att leda till att hon får det bättre.
— Han har verkligen höga förväntningar på sig — risken är att de är orimligt höga och att vi blir besvikna. Han är trots allt bara en människa, säger Phyllis Marriott.