Nyheter

”Vi kommer att se<br/> högre arbetslöshet”

Arbetslösheten bland Byggnads medlemmar är nästan dubbelt så hög nu som i november förra året. Framtiden är oviss, trenden är dyster. — Totalt sett kommer vi se en högre arbetslöshet framöver, säger Hans Tilly, ordförande för Byggnads.

Antalet öppet arbetslösa medlemmar i Byggnads a-kassa i år är uppe i tio procent, nära nog en fördubbling från november förra året när siffrorna låg på 5,8 procent. Året har dock varit mildare än beräknat.

— När krisen slog till såg vi ett scenario framför oss med 20 procents arbetslöshet, men så har det inte blivit, säger Hans Tilly.

Det finns dessutom tecken på att 2010 kommer att bli ett lite bättre år. Enligt siffror från Sveriges Byggindustrier minskade investeringarna i byggbranschen i år med 7 procent. 2010 förväntas investeringarna öka med 3 procent.

— Det råder en viss försiktig optimism. Förhoppningen är att bostadsproduktionen kommer att komma igång igen. Risken är dock att mindre företag kommer att varsla mer, säger Hans Tilly.

Rot-avdragen har hittills hjälpt små-företagare att få mer jobb. Men Hans Tilly tror inte det räcker för att sysselsätta tillräckligt många byggarbetare. Det behövs fler nya byggprojekt.

— Rot-projekten kommer att minska i omfattning och reparationer räcker inte hur länge som helst, säger han.