Nyheter

”Vi måste ligga ute med alla pengar”

Tore Lunds företag Bygg-zäta har tidigare gjort jobb åt ägarna bakom Borgkärnan. Men efter en utebliven betalning gick hans företag i konkurs.

– Som underentreprenör måste man ligga ute med alla pengar. Vi handlar alla grejer själva, men får inte betalt förrän det är monterat, säger Tore Lund. Familjebostäder var missnöjda med bygget och hävde kontraktet med Borgkärnan Holding, som byggt en förskola i Årsta. – De har inte gjort det de åtagit sig att göra, säger Ingvar Andréasson på Familjebostäder.

Och än en gång är det underentreprenörerna som drabbas av byggföretagets problem. Borgkärnans företrädare slår tillbaka mot kritiken.

– Jobbet i Årsta växte med sex till sju miljoner, men vi har ändå hunnit klart i tid, säger en representant för Borgkärnan och Borgstaden.

Tore Lund hade arbetat med Bygg-zäta ventilation sedan 1975. Han tog över företaget 1989, och drev det fram till konkursen förra året.

Bygg-zäta hade jobbat åt Borgstaden sen 90-talet. Borgstaden drevs av personerna bakom Borgkärnan. Det hade fungerat bra och betaningarna hade alltid kommit.

2006 byggde Borgstaden en lagerhall i Upplands-Väsby.

Bygg-zäta installerade ventilationen. Jobbet var så gott som klart, och en faktura på 375 000 skickades till Borgstaden. Men det blev ingen betalning. I?stället gick Borgstaden

i konkurs med tolv miljoner kronor i skulder.

Borgstadens konkurs drabbade Bygg-zäta hårt. Kassan var tom och till råga på allt kom den ekonomiska krisen. Det var den som slutligen sänkte företaget förra året.

– Jag hade hoppats att företaget skulle överleva året ut. Jag skulle gärna ha sett att vi hade fått fylla 60 år, säger Tore Lund, som i?dag jobbar som fastighetsskötare.

Han tycker att det är ett ganska bra jobb, men det var inte så han hade trott att han skulle avsluta sitt arbetsliv.

Konkurser och namnbyten