Nyheter

”Viktigt att få ihop ett team”

Västra Hamnen i Malmö har varit en stor byggarbetsplats de senaste 10 åren. Gernot Norstedt basar över ett av de färskare projekten. <br></br> — Det är ett spännande område att bygga i, säger han.

Området är i behov av en skola. 2010 ska den stå klar, 6000 kvadratmeter med plats för klasserna 1-9 och förskola. Skolan ska gå i samma stil som resten av området, med vattendrag på gården och tak med växtmatta. Men än så länge är det bara en jordplan.

Gernot Norstedt berättar att han nu fokuserar på lite större projekt. Han var med och byggde betalstationen när Öresundsbron skulle byggas.

— Det var väldigt roligt. Det var ett internationellt bygge, med fransmän, engelsmän, danskar. Det är något som alla borde få vara med om. Det var både kulturkrockar och bra samarbete.

Platschef Gernot Norstedt poängterar vikten av samarbete och att gruppen fungerar bra tillsammans. Och tycker att det mest centrala med hans jobb är ledarskapet.

— Det är viktigt att få ihop ett gott team med alla kategorier. Det är många människor, många viljor. Att få ihop det till ett gäng, att få kemin att stämma, är viktigt.

Och även om det är mycket kontorsjobb med möten och planering försöker Gernot gå ut åtminstone en gång per dag och snacka med gubbarna. För att se hur arbetet fortlöper men också för att hålla ihop teamet.
— Det uppskattas av dem som jobbar. Och så är det bra för mig att komma ut och se hur arbetet utvecklas.

Innan han började på Veidekke för två år sedan jobbade han 33 år på NCC, som hette JCC när han började. Först 15 år som snickare, 1984 blev han arbetsledare, sedan har han utbildat sig vidare till platschef. Arbetsplatserna har funnits lite runt om i Skåne, bland annat har han varit med och byggt ”Spritan”, Vin & Sprits fabrik i Åhus. Men mest har det blivit jobb i Malmöområdet.

Det roligaste med ett bygge är att man träffar mycket folk, säger Gernot Norstedt, och så helheten.
— Ja, att man kan komma tillbaka, köra runt i Malmö och se det man byggt. Det står ju i alla fall i 50 år får man hoppas.

Gernot Norstedt

Ålder:57 år.

Bor: Östra Kärrstorp 1 mil norr om Sjöbo.

Familj: Fru.

Fritidsintressen:”Spelar lite golf. Försöker hålla igång med styrketräning. Har idrottat mycket tidigare, bland annat spelat squash. En dyr sport, det blev en del racketar som åkte i väggen.”

Utbildning:2-årigt gymnasium, sedan internutbildningar till platschef.

Bäst med jobbet: Kamratskapet.

Sämst med jobbet: ”Det vanliga — stressen.”

Bästa egenskap:”Många säger att jag kan lyssna.”

Aktuell: Platschef vid nybyggnad av en skola och förskola i Västra Hamnen i Malmö.