Nyheter

Vill bredda verksamheten i Sverige

Tom O’Connor, Director for Sweden på Collen, Irlands Ambassadör i Sverige Austin Gormley samt Neil Collen, Chairman, genomför bandklippning vid invigningen av det svenska kontoret.

De har tagit en framträdande roll i Sverige inom datacenter-byggnation. Nu siktar de irländska bolagen Collen och Kirby Group Engineering på nya hightech-projekt på den svenska marknaden.

– Målet är att etablera sig här under lång tid framöver, säger Karin Angus på Enterprise Irland.


Nyligen offentliggjorde de irländska byggbolagen Collen och Kirby Group Engineering att de öppnar kontor i Gävle till följd av sin expansion i framför allt mellersta Sverige. Bolagens kompetens inom datahallar har lett till flera tunga kontrakt åt multinationella företag som valt att utveckla den här typen av anläggningar i Sverige.

– Collen och Kirby har hittat en matchning inom datacenters i Sverige, konstaterar Karin Angus, på Enterprise Ireland, den irländska regeringens handels- och innovationsarm.

Tidigare har lägre skatter gjort att amerikanska företag valt att bygga huvudkontor och datacenter på Irland. På senare tid har Sverige, framför allt Norrland, lockat med en gynnsam el- och energimarknad. Sekretessen inom den här typen av byggnation är stor, och entreprenörerna namnger inte sina uppdragsgivare.

– Flera Irländska bolag, inte bara Collen och Kirby, är involverade i flera datacenter-projekt i Luleå, Gävle, Sandviken, Västerås, Eskilstuna, Katrineholm och Malmö.  Just nu har Collen och Kirby majoriteten av sina uppdrag i Gävle-Sandviken-området, men fler intressanta etableringar är på gång, säger Karin Angus. 

Planen för Collen/Kirby är att bredda verksamheten.

– Både bolagen vill gärna komma in på andra hightech-projekt i Sverige och Norden. Läkemedel, livsmedel, tillverkningsindustri och vindkraft är andra områden som lockar. De vill etablera sig här långsiktigt och ses som svenska spelare på byggmarknaden.

Både Collen och Kirby kom till Sverige 2017. Samarbetet mellan bolagen är starkt, och det är ingen slump att de valt att placera sina svenska kontor på samma adress i Gävle.

Collen är ett av Irlands största byggföretag, och fungerar som en allbyggare på hemmamarknaden. Kirby, som är ett ingenjörsföretag med fokus på elektronik och mekanik, anlitas ofta som underentreprenör av Collen.