Nyheter

Vill bygga världens största vindkraftpark

Nybildade bolaget Blekinge Offshore vill bygga världens största vindkraftpark till havs. 500 vindkraftverk planeras i Hanöbukten utanför Sölvesborg. Finansieringen för projektet, som beräknas uppgå till omkring 50 miljarder, är inte klar.

Blekinge Offshore är ett gemensamt bolag bildat av Eolus Vind AB och Vingkraft AB, skriver Kristianstadsbladet.
— Om det här blir realiserat blir det världens största projekt, säger Bengt Simmingsköld, vd för Eolus Vind, till tidningen.

Elproduktionen i vindkraftparken skulle enligt Blekinge Offshore motsvara ett av landets kärnkraftsverk, runt 5 TWh. Men finansieringen är inte klar och företrädarna för företaget påtalar att det krävs någon form av stöd för att göra vindkraft till havs lönsamt i Sverige. ”Det behövs någon typ av stöd som i exempelvis England, Tyskland eller Danmark” skriver de i ett pressmeddelande.

Nu söker de efter finansiärer bland börsföretag, kraftbolag och internationella investerare. Omkring 50 miljarder kronor beräknas vindkraftparken kosta.

— Intresset är stort. Det finns inte många platser i världen där vindförhållandena är så bra men där det inte är djupare. Havsdjupet på platsen är mellan 15 och 35 meter. Utanför Irland till exempel handlar det om större djup, säger Bengt Simmingsköld till tidningen.

Läs mer på Ny Tekniks hemsida