Nyheter

Vill se ökat industriellt byggande

Anja Alemdar, moderator, Peter Eriksson, bostadsminister och Kurt Eliasson, vd SABO. Foto: Anna Sjöström

Ja till ökat industriellt byggande.
Nja till utländsk konkurrens.
Nej till oppositionens inställning i de bostadspolitiska samtalen.
Det anser bostadsminister Peter Eriksson, vilket visade sig när han deltog i ett av SABO:s seminarier.

På Allmännyttans Arena arrangerar bransch- och intresseorganisationen SABO flera seminarier om byggande, hyressättning och sociala frågor.
Eller, som moderator Anja Almedar säger:
– Vi ska prata om bostäder på alla längder och bredder.

På tisdagen fanns bostadsminister Peter Eriksson (Mp), på plats.
Först får han på frågan om han fortfarande känner sig ny på jobbet.
– Ja, det gör jag. Det tar tid att lära sig, jag är ju inte så snabb längre. Skämt åsido så visst känner jag mig ny, men jag var tvungen att lära mig snabbt och till exempel snabbt sätta mig in i bostadsförhandlingarna, säger han.

Bostadsbyggandet ligger på en nivå som vi inte sett sedan miljonprogrammets dagar. Betyder det att du kan pusta ut? frågar Anja Almedar.
– Jag är väldigt glad över att det byggs så mycket i dag, och det visar att vi kan göra förändringar och att det går att bygga mycket även i Sverige. Men det går inte att pusta ut. Det finns många grupper som har svårt att komma in på bostadsmarknaden, unga till exempel.

– Mycket av det som byggs är dyrt, och utom räckhåll för unga. Hur man kan sänka kostnaderna?
– Genom att göra det lättare att bygga mera industriellt. Industriellt är inte motsatsen till snyggt, hållbart eller vackert. Man tjänar inte lika mycket på varje lägenhet, men i stället går det att bygga dubbelt så mycket, säger Eriksson.
– Det låter som musik i mina öron. Jag tycker också att man måste öka konkurrensen genom byggföretag från andra länder, säger Kurt Eliasson, vd, SABO.
– Det är jag inte lika entusiastisk till. Jag tänker inte sätta hinder för utländsk konkurrens, men det finns mycket att göra på hemmaplan först, som att få in nyanlända i branschen och skapa fler lärlingsplatser, säger Peter Eriksson.

Varför fallerade de bostadspolitiska samtalen? frågar Anja Almedar.
– Jag ska inte ljuga, utan det berodde på att det inte fanns något engagemang från oppositionen att nå en uppgörelse. Jag tror att de taktiskt sett vill vänta till nästa valrörelse.