Nyheter

Villapriserna har ökat med 17 procent

Villaprisernas utveckling. Källa: Svensk Mäklarstatistik. Bild: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Bostadspriserna fortsatte uppåt i mars. I mars steg villapriserna och bostadsrättspriserna med 2 procent. På helårsbasis har villapriserna nu stigit med hela 17 procent. Även fritidshuspriserna ökar kraftigt – upp 13 procent under senaste året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.


Under mars ökade priserna på både bostadsrätter och villor med +2%. Prisutvecklingen på årsbasis ligger nu på +8% för bostadsrätter och +17% för villor. Utöver de höga prisökningarna har det också sålts rekordmånga bostäder under årets första kvartal, det visar den senaste sammanställningen från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrätter

Priserna ökade i samtliga redovisade områden. I Stor-Stockholm och centrala Göteborg och Malmö var ökningen +2% medan den var +1% i övriga områden. Prisutvecklingen på årsbasis är nu +7% i Stockholms- och Göteborgsområdet och +12% i Stor-Malmö.

Samtliga län visar prisökningar på årsbasis. De största prisökningarna hittar vi i Gotlands och Värmlands län med +33% respektive +28%, säger Hans Flink Affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.
 
Villor

Senaste månaden ökade priserna i Stor-Göteborg med +3% och i Stor-Stockholm och Stor-Malmö med +2%. Prisutvecklingen på årsbasis varierar mellan +16% i Stor-Göteborg till +20% i Stor-Malmö. Årsutvecklingen i såväl riket som i storstadsområdena är rekord sedan vi började publicera statistik.

Fritidshus

Fritidshuspriserna fortsätter stiga i hela landet och har nu ökat med 13 procent under året som gått. Störst har uppgången varit i Västmanland och Södermanland, där priserna på fritidshus stigit med 23 procent respektive 19 procent under de senaste tolv månaderna.

Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, kommenterar läget på bostadsmarknaden: 

– Att amorteringskraven återinförs i höst får begränsad effekt för bostadspriserna, så länge räntorna är låga. Många svenskar fortsätter att satsa på den egna bostaden och låter den ta en större plats i privatekonomin. Värst drabbas unga och ensamhushåll, som redan innan hade det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Marcus Svanberg.

– Den långsamma vaccinationstakten gör att allt fler svenskar ställer in sig på att tillbringa även denna sommar inom landets gränser. Det kommer att pressa upp priserna på fritidshus ytterligare, trots att de ökat med hela 13 procent det senaste året.