Nyheter

Vindkraftprojekt i Vänern kraftigt försenat

Morphics vindkraftpark i Vänern kantas av omfattande problem. Dålig upphandling gör att prestigeprojektet kan bli åtta månader försenat. Och Peab får skulden.

Peabs uppdrag att sätta upp tio vindkraftverk i Vänern för vindkraftbolaget Morphics räkning har kantats av omfattande problem. Det avslöjar MiljöRapporten i sitt senaste nummer.

Ordern på en halv miljard var den största någonsin för börsnoterade Morphics dotterbolag Dynawind. Peab hade anlitats för att sätta upp vindkraftverken i Vänern. Men projektet har kantats av finansieringsstrul, avhopp och kraftiga förseningar.

15 september i år skulle det bli av. Monteringen av Sveriges första vindkraftverk i en insjö. Men båten som skulle användas för arbetet lämnade aldrig hamnen.

— Det rederi Peab anlitade var inte kapabelt att bygga om båten. Det blev dyrt och många lösningar är idiotiskt utförda. Peab upphandlade som om det gällde en kran till ett bygge, men det är mycket mer komplicerat, säger Bo Bengtsson, Peabs konsult i projektet, till MiljöRapporten.

I september förra året var de 20 miljoner som Peab betalat Northsea Shopping för att sätta upp verken slut. Företaget stod på konkursens rand och Peab tvingades gå in med ytterligare pengar.

Enligt Jörgen Hansson, delägare i Northsea Shipping, har fartyget hittills kostat 40 miljoner kronor.
— Peab agerar bank åt oss, säger han.

Pantbrev på 15 miljoner kronor har tagits på båten. I praktiken innebär det att Peab, i stället för att köpa tjänsten att få vindkraftverk monterade, fått köpa stora delar av den båt som skulle användas i arbetet.

Från Morphics sida meddelas att resningen av vindkraftverken planeras under vecka 47. Men mycket talar för att problemen med båten har gjort att verken inte kommer upp förrän i vår.

Företag och privatpersoner som köpt andelar i vindkraftparken riskerar nu att drabbas av förseningen. Bland den finns Karlstads Energi.
— Det kommer att bli en förhandling om ett bötesbelopp, säger Åke Pettersson, kommunalråd i Karlstads kommun och styrelseordförande i Vindpark Vänern Kraft AB, till MiljöRapporten.