Nyheter

Vindsnurror sänker hyran

Bostadsbolaget Kopparstaden i Falun sparar två miljoner i elkostnader genom att köpa två vindkraftverk i Skåne. Satsningen på egen grön el innebär att hyrorna kan sänkas.

Det kommunala bostadsbolaget Kopparstaden i Falun har köpt två vindkraftverk i Skåne för 87 miljoner kronor av företaget Odarslöf AB. Vindsnurrorna står strax norr om Lund och övergår i Kopparstadens ägo i början av maj.

— Vi har under året som gått försökt sätta oss in i vad det innebär att vara ägare till ett vindkraftverk. Det här är något nytt för oss, säger Kopparstadens vd Pär Nyberg.

Genom att köpa vindsnurrorna istället för vindkraftsel av en leverantör så slipper Kopparstaden betala skattepålägg, vilket i princip innebär en halvering av elkostnaden per kilowattimme.
— Med dagens låga elpriser så kommer vi att spara omkring två miljoner kronor bara första året, säger Pär Nyberg.

Besparingen förväntas bli större längre fram i takt med att elpriserna stiger igen.
— Förutom att vi sänker kostnaderna så blir vi mindre beroende av elmarknadspriset genom att vi äger en stor del av vår egen el.

De två vindsnurrorna har en kapacitet på 2 MW var och förväntas ge 10-11 gigawattimmar per år. Det motsvarar omkring en tredjedel av Kopparstadens fastighetsel i de 6 640 lägenheter och 700 lokaler som bostadsbolaget förfogar över.

— Vi håller på att bygga om drygt 1 000 lägenheter från direktverkande el till vattenburen värme. När det är gjort nästa år och vårt elbehov minskat kommer vindkraftselen utgöra hälften av elen, säger Pär Nyberg.

Besparingen gör att Kopparstaden kan sänka hyran. Enligt Per Nyberg kan det för en genomsnittslägenhet handla om 600 kronor år.

Andra bostadsbolag som köpt vindkraftverk är Askersundsbostäder, Sigtunahem och Wallenstam.