Nyheter

Vinnaren av Plåtpriset 2018

Humanistiska Teatern i Uppsala vinner Plåtpriset 2018 .Foto: White arkitekter

Plåtpriset 2018 tilldelas White arkitekter för Humanistiska Teatern i Uppsala.
Juryn imponerades bland annat av den utsmyckade fasaden som berättar om både innehåll och platsens historia.

Arkitekturdagen Plåt18 har arrangerats för elfte året i följd.  På Slagthuset i Malmö samlades bjöds Skånes arkitekter på materialutställning och inspirerande föreläsningar om hållbara och innovativa metallfasader.

För åttonde året delade Plåt-seminariet också ut hedersutmärkelsen Plåtpriset.
Det gick i år till White arkitekter för Humanistiska Teatern.

– Vi är glada och stolta för utmärkelsen och mycket tacksamma över att vi varit med och förverkligat detta unika projekt, säger Jacob Melin, ansvarig arkitekt på White, i ett pressmeddelande. 

Juryns motivering:
”Plåtpriset 2018 tilldelas en byggnad vars fasad har givits ett mångfacetterat uttryck. Med ett framåtlutat och transparent yttre, tillåts visionen om det öppna och goda samtalet arbeta sig inifrån och ut. Metallens konstnärliga bearbetning i samverkan med ett tekniskt precisionsarbete och dramatisk ljussättning, maximerar effekten av materialet. Det ger byggnaden ett självständigt och teatraliskt uttryck, både i förhållande till sin omgivning och för sig själv. De historiska kopplingarna till staden och den digitala öppenhet mot världen, fulländar byggnaden som en ny samlingspunkt och symbol för humanistisk nyfikenhet.”

Vinnarna får förutom äran, motta ett unikt pris skapat av den internationellt erkända metallkonstnären Marie Louise Kold.

Huset invigdes 2017 och är hyllat för sitt auditorium där alla kan se och höra varandra. Metallfasaden är gjord av perforerad och lackerad, bronsfärgad aluminium.

– Byggnaden hade inte blivit så bra utan Uppsala Universitets vision om den Humanistiska teatern. Dessutom hade vår beställare, Akademiska Hus, höga ambitioner. Fasaden är också ett mycket lyckat exempel på ett bra samarbete mellan arkitekt och konstnär. Vi delar äran med Ann Lieslegaard som tillsammans med Dsearch på White skapat mönstret för perforeringen, säger Jacob Melin.

Fakta: Humanistiska Teatern
Arkitekt:
White arkitekter
Hyresgäst:
Uppsala universitet
Byggherre:
Akademiska Hus
Entreprenör:
NCC Construction Sverige
Metallfasad:
 Perforerad, guldlackerad aluminium
Plåtslagare: LW AB