Nyheter

Vinner pris för armeringsrobot

Skanskas armeringsrobot
Skanskas armeringsrobot vinner det internationella priset Quality Innovation Award. Foto: Skanska

Skanskas armeringsrobot har utsetts till vinnare av det internationella priset Quality Innovation Award vid en ceremoni på Lindholmen Science Park i Göteborg.
– Robotar gör samma sak på betydligt kortare tid och kan dessutom jobba dygnet runt. Det innebär betydande kostnadsbesparingar för varje ton som armeras, säger Ulf Håkansson, projekteringsledare, Skanska Sverige.

Armeringsjärn används för att förstärka betongkonstruktioner. Att låta robotar prefabricera armeringskorgar sparar tid och pengar, och förbättrar arbetsmiljön på byggarbetsplatsen. Skanskas innovationsprojekt är delvis finansierat av Vinnova. Det har utprovats på en testanläggning i Västerås innan de introducerats i skarpt läge.

Idén föddes under bygget av Norra Länken där alla armeringskorgar tillverkades på plats.

– Robotar gör samma sak på betydligt kortare tid och kan dessutom jobba dygnet runt. Det innebär betydande kostnadsbesparingar för varje ton som armeras. Vi använder totalt runt 30 000 ton armering årligen säger Ulf Håkansson, projekteringsledare, Skanska Sverige.

Personerna som tog emot priset för Skanska var Lars Pettersson, tillvänster och Ulf Håkansson, till höger. Foto: Skanska

En annan stor fördel är den förbättrade arbetsmiljön.

– Vi insåg snabbt att det är en större faktor än effektiviseringen. De som arbetar med armering står ofta på knä, med böjd rygg och gör monotona rörelser. Där skulle tekniken göra en enorm nytta, säger Skanskas projektchef Lars Pettersson.

Robotarna som styrs av en 3D modell har väckt internationell uppmärksamhet och kan potentiellt användas för en rad aktiviteter inom branschen såsom lister runt dörrar och fönster, hål som ska borras i berg och betong med mera.

– Nästa steg är att identifiera andra områden i vår bransch som kan digitaliseras på samma sätt, säger Ulf Håkansson.

Armeringsrobotarna är en del av Sustainovation, Skanska Sveriges strategiska sätt att finansiera och arbeta med innovation och utveckling.

Målet med Quality Innovation Award är att premiera innovationer och inspirera innovatörer att tro på sina idéer. Tävlingen arrangeras av SIQ, Institutet för Kvalitetsutveckling, vars huvudmän är Svenska staten via Tillväxtverket och medlemsorganisationerna i intressentföreningen Kvalitetsutveckling.