Nyheter

Vinner upphandling om Kalmars nya badhus

ÅWL:s förslag på Kalmars nya badhus. Bild: ÅWL Arkitekter

Kommunfullmäktige i Kalmar har beslutat att bygga ÅWL:s och Kunskapsportens förslag på nytt badhus i Kalmar. Badhuset har planerad byggstart under 2022 och kommer att byggas av Peab.


Det hållbara badhuset som ska byggas i det nya området Snurrom kommer bli en ny destination i Kalmar. Kalmar kommun kommer hyra den nya simhallen i Snurrom av företaget Kunskapsporten AB enligt ett beslut i kommunfullmäktige.
Badhuset i Snurrom kommer på sina 15 000 kvm rymma en 50-metersbassäng, lekbad, vattenrutschbana, spa, café och gym samt en mängd andra funktioner. Badhuset kommer även att användas av Region Kalmar för bland annat rehabverksamhet. För att de olika aktiviteterna inte ska inkräkta på varandra fördelas dessa i fem olika byggnadskroppar, vilket också bryter ner skalan på byggnaden och anpassar den till platsen. Materialen ska vara enkla och robusta för att skapa en byggnad med lång livslängd.

— Badhusets gestaltning med sina varierande volymer i enkla och robusta material ger platsen stadsmässiga kvalitéer samtidigt som den är öppen och välkomnande. Vi vill skapa ett badhus för alla som blir en samlingspunkt i den nya stadsdelen Snurrom i Kalmar och lockar besökare från hela regionen, säger Malin Pappila ansvarig arkitekt, i ett pressmeddelande.

— Det är glädjande att kommunfullmäktige i Kalmar med klar majoritet valt att markera sitt förtroende för Kunskapsporten. Vi har under 14 år byggt upp en kompetens för lärande hus – såväl fysiska som intellektuella – som vi nu utvecklar ytterligare med vårt största projekt hittills, säger Joakim Ollén, grundare och vd Kunskapsporten AB.

Badhuset har planerad byggstart under 2022 och kommer att byggas av PEAB.

ÅWL Arkitekter har tillsammans med Kunskapsporten tidigare ritat och utvecklat badhuset Vattnets Hus i Ängelholm.