Nyheter

Viteshot för brister <br></br> i arbetsmiljön

En svetsare fick en balk i ryggen på en byggarbetsplats och skadades svårt i november förra året. Nu hotas företaget i Kävlinge av vite eftersom arbetsmiljöbristerna inte åtgärdats.

Senast i mitten av maj skulle Lilla Harrie Produkter i Kävlinge ha åtgärdat arbetsmiljöbristerna, skriver Sydsvenskan. Men inget har hänt och Arbetsmiljöverket hotar nu med vite på 120 000 kronor för att få åtgärderna utförda.

— Samtal och brev räcker inte som påtryckningsmedel, vi hoppas att ett vite får företaget att agera. Det är ingen överkurs vi begär utan enkla åtgärder. För vem vet hur det går vid nästa olycka, säger Arbetsmiljöverket Skånes chef Mats Ryderheim till Sydsvenskan.

Företaget har närmare hundra anställda. Efter olyckan där svetsaren skadades besökte Arbetsmiljöverket arbetsplatsen och upptäckte brister i rutinerna för att upptäcka risker och brister i arbetsmiljön. Dessutom fanns inga rutiner för första hjälpen vid olyckor och krisstöd till de anställda. Det saknades även uppgifter om vem som har yttersta ansvaret för arbetsmiljön.

Lilla Harrie Produkters chef Roger Joelsson uppger för Sydsvenskan att de åtgärdat bristerna, men att de missat rapportera detta till Arbetsmiljöverket.