VM-silver till grävmaskinister

VM-silver till grävmaskinister
Grävmaskinisterna Stefan Allansson och Mikael Andersson tog silvermedalj i trädgårdsanläggning. I går, söndag, avgjordes Yrkes-VM i London.<br> — Det känns helt fantastiskt. Jag har inte riktigt fattat det än, säger Stefan Allansson.

Yrkes-VM har pågått i London under hela förra veckan. Uppgiften för trädgårdsanläggarna var att skapa en typisk engelsk trädgård med sandsten, kalksten och vatten. Varje dag skulle olika delmoment utföras.

— Vi har fått veta efter varje dag ungefär var vi ligger. Efter dag tre låg vi tvåa, men det var väldigt många poäng kvar att bedöma sista dagen. Det var väldigt tajt och det blev bara 0,5 poäng till trean, berättar Stefan Allansson.

Det svåraste och största delmomentet var att bygga en mur av tio ton kalksten.

— Det var väldigt svår och oregelbunden sten. De var olika stora så det blev mycket pill, säger Stefan Allansson.

Hur var det att tävla i Yrkes-VM?

— Skithäftigt. Det är så jädra stort, det går inte riktigt att beskriva. Det var 950 tävlande och väldigt mycket folk runt omkring, tusentals kameror och filmkameror och nästan 200 000 besökare. Bara den hallen vi var i var hur lång som helst, säger Stefan Allansson.

Blev ni inte hämmade av det?

— Nej, inte jag i alla fall. Både jag och Mikael har lätt att gå in i bubblan och vara fokuserad när vi väl börjar tävla.

Både Stefan Allansson och Mikael Andersson är 20 år och kommer från Kungsbacka. Till vardags arbetar de som grävmaskinister med markarbeten på anläggningssidan.

— Vår lärare fick oss att testa på detta med att tävla i Jönköping 2008. Då var vi ganska små och kom tvåa eller trea. Men sedan vann vi på SM 2010 och då gick vi vidare till VM, berättar Stefan Allansson.

Ska ni fortsätta tävla i framtiden?

— Nej, nu är det sluttävlat, man får bara vara med en gång. Men det är rätt skönt också, du sliter något så fruktansvärt när det är tävling. Det är ett sinnessjukt tempo och kroppen är inte van med det, så på så sätt är det rätt skönt.

Tack vare deras deltagande i Yrkes-VM har de nu möjlighet att fortsätta arbeta med trädgårdsanläggning genom ett program där de åker till något av de deltagande länderna. Men Stefan Allansson har ännu inte bestämt sig för hur han ska göra.

— Vi har många möjligheter att göra vad vi vill just nu, säger han.

Sverige deltog i Yrkes-VM med 27 ungdomar som tävlade i 24 yrken. Veckan slutade med fyra svenska medaljer.

Förutom silvermedaljen i trädgårdsanläggning blev det också silver i omvårdnad, brons i mekatronik och brons i billackering. Totalt kom Sverige på 18:e plats av 48 deltagande länder.

Relaterade artiklar

Han blir ny chef för samhällsutformning på WSP
Heidelberg Materials rekryterar hållbarhetschef från Betongindustri
MVB utser två nya arbetschefer
Han blir ny projektutvecklingschef på Einar Mattsson