Nyheter

Wallenstam i blåsväder

Bostadsbolaget Wallenstam tjänar mest på hyresgästerna bland de fem största privata hyresvärdarna i Göteborgsområdet. Ändå håller de igen på underhållet av fastigheterna, enligt Hyresgästföreningen. Det framkommer i en granskning av Göteborgs-Posten.

Göteborgs-Posten har granskat vinsterna hos de fem största privata hyresvärdarna i Göteborgsområdet och konstaterar att Wallenstam är lönsammast. Ändå lägger bolaget endast 37 kronor på drift och underhåll per varje inbetalad hundralapp från hyresgästerna.

Och i en enkät som Hyresgästföreningen har utfört med hjälp av Statistiska Centralbyrån fick Wallenstam lågt betyg av hyresgästerna. Då var Wallenstam tredje sämst av de tio största hyresvärdarna i Göteborg.

En hyresgäst i Mölndal berättar för Göteborgs-Posten om regnvatten i garagen och 14 grader inomhustemperatur i en del lägenheter i vintras.

— Wallenstam har fastigheten som lagervara och inte som förvaltningsobjekt. De handlar mycket med fastigheter, säger Lennart Sjöstedt på Hyresgästföreningen till Göteborgs-Posten.

Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam, säger till tidningen att hon är förvånad över Hyresgästföreningens kritik och att Wallenstam har förstärkt förvaltningsorganisationen och inrättat en central kundservice.

Även finansdirektör Ulf Ek på Wallenstam är förvånad över Hyresgästföreningens utspel.

— Mitt intryck är att vi har ett bra förhållande till Hyresgästföreningen. Vi underhåller fastigheterna, det är inte på något sätt så att vi snålar. Vi har väldigt få klagomål vad jag vet, säger Ulf Ek, finansdirektör på Wallenstam, till Byggvärlden.