Nyheter

Wästbygg Gruppen skriver avtal för miljardprojekt

Logistic Contractor ska bygga batterifabriken i Skellefteå. Bild: Northvolt

Logistic Contractor, som ingår i Wästbygg Gruppen, har tecknat avtal med Northvolt i Skellefteå om att uppföra basbyggnaden till det som ska bli världens största batterifabrik.

Avtalet omfattar basbyggnaden till Northvolts anläggning för tillverkning av batterier i Skellefteå. Avtalet omfattar över 100 000 kvm och när anläggningen är färdig kommer den att vara en av Europas största batterifabriker. På sikt beräknas drygt 2 500 personer arbeta där.

– Det känns fantastiskt positivt att vi får uppdraget när ett av Sveriges största industriprojekt ska uppföras. Vi har stor erfarenhet av den här typen av industrifastigheter och efter att ha fört diskussioner med Northvolt har vi kunnat presentera en genomtänkt och kostnadseffektiv lösning för dem, säger Anders Bothén, vd på Logistic Contractor, i ett pressmeddelande.

– Wästbygg Gruppen och Logistic Contractor är specialister på den här typen av industriella etableringar, vilket var helt avgörande för oss när vi valde partner inför byggstarten. Vi märker hur efterfrågan från kunder på hållbara battericeller ökar från dag till dag och vi ser fram emot att sätta igång byggnationen av basbyggnaden till fabriken som ett första steg för att kunna möta det behovet, förklarar Jan Edgren, Head of Construction på Northvolt.

Projekteringsarbetet är redan igång. På plats i Skellefteå pågår samtidigt en storsatsning där infrastruktur i form av vägar, VA, el och fiber dras fram till byggområdet som förberedelse inför byggstarten.

Wästbygg har valt att inte redovisa kontraktssumman. Enligt Sverige Byggers databas är den uppskattade byggkostnaden 30 miljarder kronor. Det finns dock uppgifter som säger att kostnaden kommer att bli lägre i slutändan.