Nyheter

White vann Victoriahuset

”Tallspråk” tilltalade juryn för arkitekttävlingen om att få utforma Victoriahuset, ett naturum med restaurang vid Läckö slott i Västergötland. White Arkitektbyrås trädomslutna förslag tog priset.

— Det vinnande förslaget är både spännande och en utmaning för hela Läcköområdet. Victoriahuset kommer, då det står färdigt, att locka till besök såväl inne i huset som till kontakt med den omgivande naturen, säger Lars Nordström, regionråd och juryledamot.

Fem av Sveriges mest välrenommerade arkitektbyråer fajtades om att få utforma Victoriahuset. Tävlingen utlystes av Statens Fastighetsverk, som tillsammans med en rad samarbetspartners gav kronprinsessan Victoria det blivande Victoriahuset i 30-årspresent 2007.

Naturum finns på omkring 25 platser i Sverige och är informativa besökscentrum till världsarv, nationalparker och naturreservat. Byggnaden kommer att vara helt ekologisk och ska både byggas och drivas med minsta möjliga påverkan på naturen, meddelar White Arkitekters vinnande team.

— Cirklarna som formar fasad, terrasser och takskivor ges mått så att tallarna kan leva vidare med oförstörda stammar, kronor och rötter. På så vis kan byggnaden ympas in i terrängen så att skogsbrynets vackra silade ljus och inramande utblickar sparas, säger Mattias Lind, en av arkitekterna som utformat ”Tallspråk”.

Victoriahuset blir 840 kvadratmeter stort och White Arkitektbyrås åttonde naturum i ordningen.