Nyheter

Wingårdhs monolit ska väcka känslor i Malmö

En 60 meter hög stenmonolit med 300 hotellrum. Snart kan Malmö få en ny husprofil i form av Hyllie hotell. <br></br> — Jag tror inte folk förstår hur märkvärdig byggnaden är, säger Anders Rubin, stadsbyggnadsnämndens ordförande i Malmö.

Stadsbyggnadsnämnden godkände nyligen detaljplanen för en konferensavdelning som ingår i Hyllie hotell. Det är Wingårdhs arkitektkontor som står bakom ritningarna för den kommande hotellbyggnaden som planeras bli cirka 60 meter hög. Fullt utbyggd kommer hotellet att innehålla ungefär 500 rum.

— Det går inte att förhålla sig neutral till den här byggnaden och jag tror inte att folk förstår hur märkvärdig den är. En 60 meter hög byggnad som på ena sidan saknar fönster.

Saknar fönster?
— Ja den blir utåt sett som en stenmonolit. Sedan blir det fullt med fönster inåt.

Fortfarande återstår dock en hel del moment innan byggnaden kan realiseras. Detaljplanen är visserligen godkänd men inte fastställd. Först ska den ut på remiss och utställning. När sedan byggnaden kan stå färdig vill Anders Rubin inte spekulera i.

— Sedan har vi ju ekonomiska faktorer som är svåra att förutse så än så länge är det för tidigt att säga hur det kommer att sluta. Nu går ärendet i alla fall vidare. Vi har inte sagt blankt nej, avslutar han.

Fakta / Oklar kostnad

Namn: Hyllie Hotell.
Byggherre:Arthur Buchardt.
Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor.
Kostnad: Inte klart.
Byggstart: Citytunneln är avgörande; hotellet beräknas stå klart ett år innan Citytunnelstationen.