Nyheter

WSP förvärvar Faveo

T.v Magnus Meyer, VD WSP Norden och Knut Jonny Johansen, VD Faveo. Foto: WSP.

WSP förvärvar Faveo, en stor aktör inom projektledning med 160 medarbetare i Sverige och 230 i Norge.

Förvärvet är ett steg i WSP:s strategi att bli ledande på projektledning och rådgivning – och den ledande aktören inom samhällsbyggnad i Norden.

– Det här ligger helt i linje med vårt tillväxtmål. Vi växer starkt organiskt, men kompletterar med förvärv, en 50/50-fördelning i år, säger Magnus Meyer, vd WSP Norden, till Byggvärlden.

Med förvärvet blir vi WSP ledande i Norden inom projektledning för samhällsbyggnadssektorn.

–  Våra verksamheterna kompletterar varandra väl. Faveo med stark kompetens av projektledning inom anläggning och energi. WSP har en ledande roll inom hus och anläggning. De kommande åren ser vi enorma behov inom energisektorn, och utmaningen ligger i att kunna leverera infrastruktur och energiomställningar. Därför vill vi stärka upp oss på energisidan, säger Magnus Meyer.

Faveo har cirka 400 medarbetare varav 160 i Sverige och drygt 230 i Norge. I Norge blir Faveo plattformen för ytterligare tillväxt och en strategi för detta kommer att tas fram inom kort. Förvärvet ligger väl i tiden då WSP nyligen avyttrade sina aktier i Multiconsult A/S, som börsintroducerades i slutet av maj.

¬ På WSP har vi ett nordiskt fokus och med Faveo får vi nu en plattform på den norska marknaden för en strategisk och omfattande tillväxt med målet att bli den ledande aktören inom samhällsbyggnad i Norden.

 Kompetensutveckling av medarbetare är en stark gemensam faktor, och fortutbildning för projektledare är något som som man nu kommer att synkronisera och utveckla. 

– Vi vill vara starka i tidiga skeden och duktiga på rådgivning och projektledning. Målet är att ha projektledare i världsklass.

Faveos svenska verksamhet kommer att integreras i WSP Sverige under hösten 2015 och kommer att ledas av Mickey Johansson, affärsområdeschef WSP Management. För verksamheten i Norge blir Knut Jonny Johansen vd och Magnus Meyer blir styrelseordförande.