Nyheter

XL Bygg rustat för högtryck

XL Bygg har efter förvärvet av Bolist över 300 butiker i koncernen. Foto: XL Bygg

Med 200 nya butiker över hela landet står XL Bygg starkt i den högkonjunktur inom byggvaruhandeln, som verkar vara ett resultat av svenskarnas hemmakarantän.

– Det är ett jättetryck i vår bransch, konstaterar Karin Eriksson, vd för XL Bygg, som precis gjort klart förvärvet av Bolist och därmed blir den största aktören på marknaden.

Samgåendet mellan bygghandelskedjorna XL-Bygg AB och Bolist AB blev klart i början av maj. Affären innebär att de över 300 butikerna som idag utgör kedjorna XL-Bygg, Bolist och Järnia samlas i en organisation och bildar den största aktören inom den svenska byggvaruhandeln.

Den nya koncernen leds av XL-Byggs vd Karin Eriksson.

– Vi tar det bästa av våra två företag och skapar den starkaste kedjan på marknaden. Vi kommer att fortsätta värna det fria företagandet inom byggmaterialhandel i Sverige genom att skapa de bästa förutsättningarna för entreprenörerna, säger Karin Eriksson.

Den organiska tillväxten sammanfaller med en ökad efterfrågan på byggmaterial.

– Det är ett jättetryck i vår bransch, och det beror på en bra kombination av flera olika faktorer.

Hon nämner att folk har mer tid hemma när de jobbar hemifrån och inte pendlar till jobbet samtidigt som även semestern verkar få tillbringas på hemmaplan. Försäljningen mot konsument har ökat mycket hos XL Bygg, som annars har majoriteten av kunderna på proffssidan.

– Coronasituationen har varit gynnsam för oss hur grymt det än kan låta. När folk tillbringar mer tid i hemmet upptäcker de saker som de vill fixa. Och om de inte kan resa utomlands på semestern så satsar de på att bygga om hemma istället. Det är ju samma plånbok vi konkurrerar om, säger Karin Eriksson.

Stockholm är den region som drabbats hårdast av coronaviruset, något som XL Bygg märkt av.

– Ju längre bort från Stockholm man kommer desto finare utveckling i försäljningen. Det märks att Stockholm drabbats mer av smittan och att kunderna är mer oroliga i Stockholm. Här är det också svårare för hantverkare att få komma in i hemmen och göra ROT-jobb. Men just Stockholm är XL Byggs svagaste marknad.

Redan i april tog många av varuhusen in sommarpersonal för att klara av det ökade trycket, men också för att täcka upp för sjukfrånvaro hos den egna personalen.

På materialsidan har man inte haft några problem eftersom huvuddelen av butikernas produkter kommer från svenska leverantörer. Trävaror av alla slag är det som säljer bäst, men även till exempel målarfärg.

– Det är väl kakel från Italien och vissa kök som det varit lite problem med, annars fungerar leveranserna som vanligt.

Trots gynnsamt läge för byggvaruhusen i dagsläget finns en oro för framtiden.  

– Vi vet inte om försäljningen kommer att hålla i sig, om vårens positiva siffror ska ses som  extraförsäljning eller om det handlar tidigarelagd försäljning.


FAKTA

  • Bygghandelskedjorna XL-BYGG AB och Bolist AB går samman. Även Järnia och Bolist Logistik AB ingår i förvärvet.
  • Affären blev klar i början av maj 2020.
  • Den nya koncernen med kedjorna XL-BYGG, Bolist och Järnia har tillsammans över 300 butiker och blir därmed störst i Sverige.
  • XL-BYGG och Bolist är både medlemsägda kedjor där alla anslutna handlare är delägare i moderbolaget.
  • Koncernen kommer att ha en samlad butiksomsättning på över nio miljarder kronor.
  • Det nya bolaget kommer att ha styrelserepresentation från både XL-BYGGs och Bolists delägare.
  • Tomas Fritzon, VD för Bolist, lämnade bolaget i samband med transaktionen och Karin Eriksson, idag VD för XL-BYGG AB, blir VD för den nya verksamheten.
  • I juni 2019 blev norska Mestergruppen huvudägare i XL-BYGG.