Nyheter

Yrkar på sju års fängelse

Rättegången har pågått sedan januari. Foto: Marie Bergström.

Överåklagare Gunnar Stetler yrkar på sju års fängelse för den mutåtalade före detta fastighetschefen vid Kriminalvården.

På tisdagen höll åklagaren sin slutplädering vid rättegången i Sveriges största korruptionshärva.

Muträttegången vid Stockholms tingsrätt har pågått sedan januari.

På tisdagen – rättegångens 54:e dag – höll överåklagare Gunnar Stetler sin slutplädering.

Han yrkar på fängelse för den före detta fastighetschefen vid Kriminalvården som står åtalad för grovt mutbrott.

– Jag yrkar på sju års fängelse som påföljd för den huvudmisstänkte, säger Gunnar Stetler.

Enligt åtalet har 69-åringen och hans vän konsulten, via dennes företag, tagit emot mutor från företag som vill ha byggavtal med Kriminalvården.

Under de aktuella åren 2006-2010 hade konsulten nästan uteslutande kontrakt med företag som hade kopplingar till Kriminalvården. När hans vän jobbade på Rikspolisstyrelsen hade konsulten i stället bara uppdrag från företag som jobbade med den myndigheten.

– Hans verksamhet har inte varit legal. Med några få undantag är det illegal verksamhet för att hantera mutor, säger Gunnar Stetler.

Åklagaren yrkar att konsulten ska dömas till sex års fängelse.

De övriga åtalade i korruptionshärvan är en före detta vd för ett arkitektföretag i Malmö och en egen företagare. Männen misstänks ha mutat konsulten och fastighetschefen för att få delta i projektering och byggen av fängelser och anstalter.

Åklagaren yrkar att vd:n för arkitektföretaget ska dömas till fem års fängelse och att företagaren ska dömas till fyra års fängelse.

De anstalter som främst berörs i målet är Haparanda, Östersund, Saltvik (Härnösand), häktet i Sollentuna och ersättningsanstalten i Skåne.

Totalt handlar det om utlovade och utbetalda mutor för drygt 40 miljoner kronor.

Den 18 augusti meddelar tingsrätten sin dom.