Nyheter

Yrkes-SM ställs in

Yrkes-SM i Helsingborg ställs in. Foto: Pontus Orre/WorldSkills Sweden.

Yrkse-SM som skulle gå av stapeln i Helsingborg den 22-24 april kommer att ställas in. Det meddelar arrangören på sin hemsida.

Med anledning av regeringens beslut att att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med 500 eller fler deltagare tills vidare inte ska vara tillåtna i Sverige kommer inte Yrkse-SM att genomföras som planerat.

”Genom att det endast är sex veckor kvar till genomförandet av Yrkes-SM ser vi ingen möjlighet att genomföra evenemanget”, skriver arrangörerna.

Det finns från WorldSkills Sweden och Familjen Helsingborg en vilja att genomföra Yrkes-SM eller delar av evenemanget vid ett senare tillfälle. 

”Vi arbetar gemensamt med att undersöka vilka möjligheter som finns för detta längre fram.”

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Flera yrken inom bygg-, konstruktion – och anläggning finns med på programmet. Under Yrkes-SM finns chans att kvalificera sig till Yrkeslandslaget och får representera Sverige under Yrkes-EM (EuroSkills) och Yrkes-VM (WorldSkills). Yrkes-SM har arrangerats sedan 2004 på olika platser runt om i Sverige.

Organisationen bakom Yrkes-SM är WorldSkills Sweden som är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan.