Nyheter

Yrkesmedaljören: Känns häftigt

Till vardags går han på gymnasiet. I fredags vann han Yrkes-SM i kategorin Bygg & Konstruktion. — Nu ser jag fram emot att representera Sverige i Yrkes-EM, säger snickaren Emil Nilvert, 18.

När Yrkes-SM avgjordes förra veckan tävlade nästan 200 ungdomar i 24 yrken. Vinnarna, som korades under fredagen, bildar nu ett yrkeslandslag som ska representera Sverige i EuroSkills i höst och WorldSkills 2011. I kategorin Bygg & Konstruktion tävlade man i lag. Förutom en snickare skulle varje lag ha en arbetsledare, en murare, en plattsättare och en plåtslagare.

Uppgiften var att på 18 timmar bygga en stuga. Det var stressigt, men inte omöjligt, anser Emil Nilvert, som ingick i det vinnande laget Team Nobelgymnasiet från Karlstad.

— Vi fick ritningarna en vecka innan så det var bara att kolla in dessa noga. Utöver det förberedde vi oss inte så mycket, säger han.

Vad fick du göra?

— Jag fick snickra ihop takstolarna. Det var stressigt men måste man hinna så gör man det.

Men hur hamnade du i den här tävlingen?

— Det var mina lärare som frågade om jag ville vara med. Och det kändes ju inte direkt som en grej man säger nej till.

Vad händer nu då?

— Nu ska jag först ta studenten från byggprogrammet på Nobelgymnasiet. Sedan ska jag sommarjobba på Färjestads Byggmontage. Och sedan börjar väl förberedelserna inför de andra tävlingarna.

Avslutningsvis, du är snickare men om du fick välja fritt bland de andra yrkena på Yrkes-SM, vilket skulle du ta då?

— Jag skulle inte välja något annat faktiskt.

Många kockar

Yrkes-SM arrangeras av Youth Skills Sweden, som är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv Utbildningsdepartementet, Skolverket och Internationella programkontoret.