Nyheter

109 energisnåla studentbostäder

Byggvesta ska bygga 109 energisnåla studentbostäder i Stockholm. Energiförbrukningen är halverad jämfört med Boverkets energikrav, skriver Miljörapporten.

Studentlägenheterna ska byggas i den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Hjorthagen. I området ska Byggvesta även bygga 90 energisnåla hyres­lägenheter.

Bostäderna byggs enligt Byggvestas koncept ”egenvärmehus”, som innebär att husen mestadels värms upp av de boende och elektrisk utrusning. Energiförbrukningen ska ligga på 55 kWh per kvadratmeter och år, en halvering jämfört med Boverkets energikrav.

— Varmvatten kommer från fjärrvärme och vid kalla dagar kan fjärrvärmen användas till uppvärmning om det behövs, säger Elina Johansson, projektledare på Byggvesta, till Miljörapporten.

Byggvestas första egenvärmehus stod klart i somras och hade en energiförbrukning på 67 kWh per kvadrat och år. I kommande projekt ska den sänkas.

— Tidigare använde vi ett till- och frånluftsystem med värmeåtervinning som återvann 65 procent av värmen från huset. Nu har vi har hittat ett system som återvinner 90 procent av värmen, säger Elina Johansson.

Just nu pågår bygget av ett hyreshus i Hammarby Sjöstad medan ett projekt i Västra hamnen i Malmö ska starta. Byggstart för projektet i Hjorthagen är januari 2011. Men målet är att bygga 2 000 egenvärmelägenheter i Stockholm, Göteborg och Malmö de kommande fyra åren.

— Vi har 1 500 lägenheter på gång i Stockholm. Vi tror på att bygga energisnåla lägenheter eftersom vi är en långsiktig förvaltare som tror det gynnar oss på sikt, säger Elina Johansson.

Läs mer om Miljörapporten – byggvärldens miljötidning