Nyheter

”15 000 saknar giltiga papper”

Enligt Byggnadsarbetareförbundet är det mycket vanligt att utländsk arbetskraft utnyttjas. Värst är situationen för papperslösa personer. <br></br> — Det finns massor av skräckexempel, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggettan.

Hur många utländska arbetare som utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden är oklart. Röda Korset beräknar att omkring 15 000 personer lever i Sverige utan giltiga papper. Men organisationen betonar att siffran är osäker.

Papperslös är en benämning på människor som vistas i Sverige utan uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Det kan till exempel handla om människor som har sökt asyl men fått avslag eller människor som inte har brytt sig om att söka asyl.

Eftersom papperslösa människor riskerar att bli hemskickade om de tar kontakt med myndigheter eller fackförbund är de i praktiken skyddslösa.

Flera fackförbund, bland annat Byggnads, har gått samman och öppnat Fackligt center för papperslösa tillsammans med föreningen Papperslösa Stockholm. Syftet är att hindra att papperslösa och asylsökande utnyttjas på arbetsmarknaden och ge hjälp till dem som råkar illa ut.

— Vi tyckte vi kan bidra utifrån en mänsklig aspekt. Det är lite civil olydnad vi ägnar oss åt, men vem ska hjälpa dem om inte vi i fackföreningsrörelsen gör det, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggettan.

Hur menar du med civil olydnad?
— Det är ju människor som är här illegalt, det är den allmänna hållningen. Halva rörelsen tänker att egentligen borde vi ringa polisen när vi ser dem. Men det håller inte, det är alldeles för många människor i nöd, säger Johan Lindholm.

Fastighetsanställdas förbund har drivit frågan om de papperslösa arbetarna i Sverige hårt. Förbundet är hittills det enda inom LO som har beslutat att låta de papperslösa bli medlemmar.

— De ska våga söka hjälp och vi ska få en bild av var de finns. Och kollektivavtalen ska gälla. I dagsläget har vi en handfull papperslösa medlemmar, men det kommer att ökas på successivt, säger Sten-Erik Johansson, ombudsman på Fastighetsanställdas förbund och ordförande i Fackligt center för papperslösa.

Nu förs även en diskussion inom Byggnads att tillåta papperslösa att bli medlemmar.

Yacine Asmani, vice ordförande för Fackligt center för papperslösa, har i Byggnadsarbetaren kritiserat fackförbunden som deltar i samarbetet kring centret. Han menar att facken inte prioriterar de papperslösas ärenden och att det saknas en vision och struktur för att hjälpa dem.

Fakta / Fackligt center för papperslösa

Fackligt center för papperslösa är ett samarbete mellan föreningen Papperslösa Stockholm och de fackliga organisationerna Akademikerförbundet SSR, Byggnads, Fackförbundet ST, Fastighetsanställdas förbund, Handels, LO, Seko, Skogs- och Träfacket, SKTF, Vårdförbundet och TCO.