26 villor i Kungsbacka godkända som passivhus

26 villor i Kungsbacka godkända som passivhus
Nu har Sveriges första villaområde med passivhus certifierats - hus som knappt behöver något värmetillskott.
Nu har Sveriges första villaområde med passivhus certifierats – hus som knappt behöver något värmetillskott. Alla 26 villorna i Vallda Heberg är redan sålda. Det är svårt att nå passivhusens låga energikrav i villor, vilket gör certifieringen av ett helt villaområde unik.

NCC Construction bygger passivhusen för Eksta Bostads AB och efterfrågan har varit stor.

– Låga driftkostnader får ett allt större värde och väger tungt när våra kunder beslutar sig för att köpa, speciellt de yngre generationerna. Det gynnar både miljön och plånboken. Alla 26 villorna är redan sålda, det var kö för att få ett hus. Så visst finns en marknad för passivhusvillor, säger vd Christer Kilersjö, på Eksta Bostads AB.

De 26 villorna ligger i det nya bostadsområdet Vallda Heberg utanför Kungsbacka som blir det största bostadsområdet med enbart passivhus i Sverige. Totalt bygger NCC 71 bostäder, en förskola och ett äldreboende för Eksta Bostads AB, och först ut är villorna.

– Vi väljer att kvalitetssäkra husen för att visa att de uppfyller de höga kraven som ställs på ett passivhus. Begreppet passivhus lockar allt fler kunder, så för att det inte ska missbrukas och kunden verkligen får vad som utlovats är det tryggt att denna certifiering finns, säger Anders Ljungberg, beräkningsingenjör, Energi och installation på NCC Teknik, region Väst

Redan 2009 tog NCC emot Sveriges allra första passivhus-certifikat för sina flerbostadshus i Beckomberga. I torsdags, den 13 september fick NCC och Eksta Bostads AB även den första certifieringen för ett villaområde, och kraven för villor är svårare att klara än för radhus och andra större byggnader.

– Det är svårare att hålla den låga energianvändning i en friliggande villa eftersom det inte finns någon bostad vägg i vägg som bidrar till att hålla värmen. Därför krävs till exempel mer isolering i yttervägarna och tätare fönster i passivhusvillor, säger Hans Eek på Passivhuscentrum och Sveriges Centrum för Nollenergihus som granskar och certifierar passivhus.

Villorna är 140 kvadratmeter i två plan och beräknas få en energianvändning på under 55 kilowattimmar per år och kvadratmeter golvarea, vilket är 40 procent lägre än kraven i byggreglerna. Den värmen som behöver tillföras kommer från 40 procent solenergi och resten från biobränsle.

NCC och Eksta Bostads AB påbörjade arbetet med området 2011 i ett nära partneringsamarbete.

Relaterade artiklar

Lista: Nya upphandlingar
Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Nya upphandlingar – miljardbygge i topp
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet