Nyheter

4 627 kvinnor har skrivit på #sistaspikenikistan

Under #sistaspikenikistan samlas 4 627 kvinnor i ett upprop mot sexuella övergrepp och trakasserier i byggbranschen.
Initiativtagare är snickaren Emmelie Renlund och arkitekten Cajsa Winge.
”Vi hoppas att våra manliga kollegor och arbetsgivare tar till sig av våra berättelser”, skriver de i Aftonbladet. 

I Aftonbladet skriver initiativtagarna bland annat så här:
Detta är ett upprop ur ilska, frustration och sorg med vittnesmål om sexuella trakasserier, övergrepp och andra mer subtila former av sexism som pågått i branschen under alldeles för många år. Vi är trötta på att inte bli tagna på allvar, vi är trötta på att bli tystade. Det är dags att sätta #sistaspikenikistan. Att arbeta inom byggbranschen är att vara en del av det maskineri som skapar vår omgivning. Allt som människan skapat runt omkring dig har någon tänkt ut, någon planerat och ytterligare en annan byggt.Vi är många utav dessa andra, och likt andra #metoo-upprop vill vi nu höja våra röster om vad som pågår i vår professionella vardag.De berättelser som citeras här vittnar om vidden av den kultur som finns inom branschen i stort.

Både den öppna machokulturen och den mindre synliga maktstrukturen som existerar måste brytas.Tystnadskulturen måste brytas och samtal måste föras. Kanaler måste finnas för att trakasserier ska kunna anmälas, förövarna måste få konsekvenser, och metodik för att förebygga måste användas. Vi måste få vara trygga på våra arbetsplatser. Ansvariga måste ta ansvar.
Vi hoppas att våra manliga kollegor och arbetsgivare tar till sig av våra berättelser. Vi kräver med detta upprop att ni öppnar era ögon, höjer era röster och arbetar för ett hållbart arbetsklimat. För oss och för er. Vi finns och vi har fått nog – vi vill sätta sista spiken i kistan. Underskrifterna betyder inte att alla är drabbade men att vi alla står bakom uppropet.

Under hashtaggen #sistaspikenikistan finns vittnesmål som:

”På en konferensresa med företaget hamnade vi efter middag och utgång på ett hotellrum. Dagen hade varit lång och kvällen likaså så jag råkade somna. Ingen fara, tänkte folk, vi är ju bland kollegor. På natten vaknade jag av att personen som bodde i rummet hade sex med mig. I ren skräck och chock vågade jag inte göra något. När jag gick därifrån sa han bara hånfullt ”ska du gå runt och vara sur över det här nu”.Jag orkade inte anmäla, även av rädsla för att det skulle slå tillbaka mot mig. Företaget hade med säkerhet hållit honom om ryggen då han var överordnad mig. Idag är han chef på en av de största konsultfirmorna.”

”Min kund berättade att han föredrog tjejer sådär, stående på alla fyra, det var så vi tjejer gjorde oss bäst.”

”Min projektledare sa till mig att ”min fru är bortrest så nu ska jag hem och runka och fantisera om dig.”

”Jag var på praktik på byggservice, första året i gymnasiet, vid i stort sett varenda rödljus vi stannade vid ”skämtade” han om att ja skulle ge honom en avsugning innan de slog om till grönt. När jag gjorde min sista dag där så skrev han saker på min hjälm, ”in med tuppen en halvmeter ner” och ”puss i ljumsken”. I byggklassen var det inte bättre, fick frågor om ja va tight osv, fick en fot uppdragen längst benet och upp mellan låren ett par gånger.”

”Jag arbetar som arkitekt och på mitt första jobb 2012 fick jag inte förlängt min anställning på grund av att jag var gravid. Chefen, en gubbe var tydlig med anledningen.”

Byggchefernas styrelse skrev så här i en debattartikel som publicerades tidigare i höst:
– Förhoppningsvis kan #metoo bidra till att kolleger som blir utsatta vågar berätta om det för sina chefer. Vi hoppas samtidigt att #ihave ska få män i byggbranschen att rannsaka sig själva. Hur har du som individ bidragit till problemet? Har du skrattat med åt unkna anspelningar? Har du hört sexistiska kommentarer och låtit bli att säga ifrån? Vi begär inga bekännelser, men vi kräver att varje man, varje dag, är medveten om sin makt. I trakasserier av en minoritet är det majoritetens ansvar att sätta stopp. Att inte ta det ansvaret innebär att man är medskyldig.

Bostads- och digitaliseringsminsiter Peter Eriksson vill att branschen gemensamt agerar mot kränkningar och övergrepp. Därför kommer han att kalla till sig aktörerna för ett samtal om hur branschen kan kraftsamla mot kränkande behandling.
– Byggbranschen har en historia som på flera sätt är problematisk ur ett jämställdhetsperspektiv. Nu är rätt tillfälle att förändra den bilden. Jag vill att vi gemensamt agerar för att ingen kvinna ska utsättas för kränkningar och övergrepp, säger Peter Eriksson, i ett pressmeddelande.