Från och med årsskiftet inför Arbetsmiljöverket och Boverket flera nya lagar och regler som påverkar byggbranschen. Det handlar bland annat om fastighetsautomation, laddinfrastruktur och aktsamhet vid arbeten som rör bygg, rivning och mark.
Ursprungligen skulle Boverket nya byggregler börja gälla från och med årsskiftet 2025. Efter kritik från branschen har införandet skjutits fram till den 1 juli i år. Men det finns vissa undantag.
Nya regler om aktsamhet
Nya föreskrifter om aktsamhet börjar gälla redan från årsskiftet. De nya föreskrifterna preciserar kravet på aktsamhet. Reglernas syfte är främst att kvarboende, närboende och allmänhet får ett skydd för säkerhet och hälsa samt att skada på egendom undviks i samband med att bygg-, rivnings- eller markåtgärder utförs.
Nya krav på fastighetsautomation
En annan förändring som genomförs vid årsskiftet är att det blirkrav på fastighetsautomation och fastighetsstyrning i alla större lokalbyggnader som inte är bostadshus, både nya och befintliga. Kravet gäller retroaktivt och det gäller även om ingen ändring eller ombyggnad görs. Alla lokalbyggnader som har ett uppvärmningssystem eller system kombinerat med ventilation och komfortkyla på totalt över 290 kilowatt omfattas av kravet.
Kravet på fastighetsautomation och fastighetsstyrning gäller retroaktivt och ska vara uppfyllt senast den 1 januari 2025 även för befintliga lokalbyggnader oberoende av om några ändringar görs i byggnaderna.
Laddningskrav för bilar
I plan- och byggförordningen, PBF framgår vilka byggnader som ska ha laddinfrastruktur. Reglerna vid uppförande av nya byggnader gäller från 2021, men retroaktiva krav för vissa befintliga byggnader att installera en laddningspunkt gäller från den 1 januari 2025.
Det retroaktiva kravet på en laddningspunkt för uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser börjar gälla från och med årsskiftet.
Ökad säkerheten i bygg- och anläggningsprojekt
Arbetsmiljöverkets kommer med en rad nya föreskrifter om projektering och byggarbetsmiljösamordning. Reglerna riktar sig till byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare eller tillverkare av monteringsfärdiga byggnader eller anläggningar. Fokus ligger på att förebygga arbetsmiljörisker tidigt i byggprojekt.
Större arbetsmiljöansvar för byggherrar
Byggherren har redan idag ett övergripande ansvar för att förebygga ohälsa och olyckor i byggskedet och ge förutsättningar för en god arbetsmiljö på en framtida arbetsplats. Den nya föreskriften innehåller tydligare regler om hur byggherren ska organisera, kontrollera och följa upp arbetsmiljöarbetet i ditt byggprojekt. Det kräver en större delaktig och aktiv i arbetsmiljöfrågorna under hela byggprojektet.
Mer fokus på valet av lösningar för projektörer
Den som har rollen som projektör, det vill säga den som är arkitekt, konstruktör eller har någon annan roll i planeringen och projekteringen ska som tidigare förebygga ohälsa och olyckor i både byggskedet och bruksskedet genom valet och lösningar.
De nya föreskrifterna lyfter bland annat fram vikten av att ett utvidgat samråd med BS-P. Eventuella arbetsmiljörisker ska också utredas om nya metoder, tekniker eller material ska användas.
Utökat ansvar för Bas-P
De nya föreskrifterna för Bas-P lyfter bland annat fram vikten av att man börjar med arbetsmiljöplanen så snart man blivit utsedd och planeringen och projekteringen startat. Vederbörande ska bland annat kunna visa upp arbetsmiljöplanen under hela den tid man ansvarar för den och meddela byggherren om det finns brister i projekteringsarbetet.
Utvecklade krav på Bas-U
I de nya reglerna har man förtydligat och utvecklat kraven för den som har en roll som Bas-U. Precis som tidigare ska man samordna entreprenörerna, organisera det gemensamma arbetsmiljöarbetet och följa upp entreprenörernas arbetsmiljöarbete, för att minska risken för ohälsa och olyckor på byggarbetsplatsen.
Nytt från årsskiftet är bland annat att man också ska bland annat begära in uppgifter om arbetsmiljörisker med åtgärder från entreprenörerna för att ge klartecken inför start av deras arbeten
Nytt för den som arbetar med att projektera monteringsfärdiga byggnader eller anläggningar
Vissa av reglerna gäller bara för den som har ett helhetsansvar för att projektera monteringsfärdiga byggnader eller anläggningar. Precis som tidigare ska man planera och projektera för en god arbetsmiljö i bygg- och bruksskedet och samordna projekteringen.
Den nya föreskriften lyfter bland annat fram vikten av att man tar fram underlag som beskriver hur de olika delarna ska stabiliseras, lyftas och monteras på ett säkert sätt. Man ska också följa upp montagearbetet för att kontrollera att byggnaderna eller anläggningarna går att montera på ett säkert sätt.
Källor: Boverket och Arbetsmiljöverket