Flodéns tar sikte på en miljard

"Det börjar bli läge att öka vår omsättning igen."
Anna Källström har varit vd för Flodéns i två år nu. Foto: Henrik Ekberg
Anna Källström har varit vd för Flodéns i två år nu. Foto: Henrik Ekberg

Göteborgsbaserade Flodéns, som nyligen tagit hem flera stora kontrakt, är redo att växa.
Vd Anna Källström berättar hur de ska nå målet att spränga miljardvallen.
– Att efter några år med tuff konjunktur nu kunna se en vändning känns roligt, säger hon.

Påvelundsskolan i Göteborg, Östergårdsskolan i Halmstad, Hotell Panorama i Göteborg och Maxemal gym och kontor i Kungsbacka är några av de pågående projekten just nu.

– 2024 har varit tufft för oss som för alla andra, framför allt konkurrensmässigt när det kommer till anbudsarbete. Men vi har fokuserat på att räkna på jobb och på samverkansanbud och det har gett oss en stabilitet. Omsättningen har gått ner under 2023 och 2024, men vi är stolta över att vi inte behövt varsla personal under de här tuffa åren.

Flodéns har i dag cirka 70 anställda, varav ungefär 20 är yrkesarbetare. Sedan två och ett halvt år tillbaka är man en del av Byggpartner Gruppen, vilket ger dem möjlighet att ta in personal och kompetens därifrån vid behov.

– Alla företag i koncernen har inte har samma kunskaper, så vi kan hjälpas åt i allt från hållbarhet och anbudsskrivande till ledarskap. Det finns samordningseffekter, men vi är fortfarande enskilda bolag som drivs lokalt.

Då når Flodéns en miljard

Omsättningen har som sagt dalat något sen 2022. Rapporten för 2024 är inte släppt, men omsättningen för 2023 ligger på cirka 700 miljoner kronor.

– Vi ser hoppfullt på 2025. Vi har många bra projekt som drar igång och vi fortsätter fokusera på att räkna på jobb. Det börjar bli läge att börja öka vår omsättning igen. Under 2022 var omsättningen nästan en miljard så nu vill vi vända och spränga miljardvallen framöver.

När gör ni det?

– Inom några år hoppas jag. Men att skapa lönsamhet är det viktigaste och vi ska successivt växa till det vi hade innan lågkonjunkturen.

Målsättningen för Flodéns de närmaste åren handlar inte bara om siffror i böckerna, utan även om att växa geografiskt. Det vill säga att utöka från göteborgsregionen och ta mer projekt i södra Halland och även norrut.

– Vi brukar säga uppåt och nedåt längs E6:an, det är en bra utgångspunkt för pendling och transporter.

Anna Källström, vd för Flodéns, står utanför kontorslokalen
Anna Källström, berättar om Flodéns framtidsplaner.

Stor förändring att vänta

Vad skulle kunna hindra er från att nå målen framöver?

– Byggbranschen är en känslig bransch med stor andel inköpta varor och tjänster. Om kriget i Ukraina skulle sprida sig eller om Trump beslutar sig för höjda tullar så kan detta påverka oss. Så med andra ord omvärldens påverkan. Även eventuella konkurser hos våra underentreprenörer kan slå hårt, dels genom att vi får betala för samma sak två gånger och dels på grund av viten om vi inte blir färdiga i tid på grund av att de inte är klara, säger Anna Källström.

Hon beskriver bygg som en bransch som står inför en stor förändring, där det kommer att krävas mycket kopplat till hållbarhet och hållbarhetsrapportering.

– Det krävs nya arbetssätt, nytt sätt att tänka, kanske ny kompetens och kraven på branschen ökar. Men vi kan inte fortsätta att göra som vi alltid har gjort för det klarar jorden inte av och hållbarhetsrapporteringen gör att det blir lättare att jämföra vad som verkligen är hållbart.

Trivs som vd för Flodéns

Anna Källström har varit vd i cirka två år nu. Hon jobbade som regionchef på Wästbygg när hon fick jobberbjudandet som var för spännande för att tacka nej till. Hon beskriver att steget till att bli vd inte kändes stort, eftersom arbetsuppgifterna, och frågorna hon ställs inför, liknar de hon haft tidigare.

– Jag har alltid varit intresserad av ledarskap och strategier för inriktning. Jag tycker om att peka ut riktningen och få folk att dra åt samma håll.

Det låter som om du trivs i ledarrollen?

– Att ta ansvar och att få andra att vilja göra saker är två saker jag tycker är roliga och som jag tror jag är bra på.

Hur beskriver du de första åren som vd?

– Intensiva. Det har varit, och är, en tuff konjunktur. Men det har också varit väldigt roliga år. På Flodéns finns ett starkt engagemang och en vilja att göra saker tillsammans. Slänger man ut frågan ”vem tar tag i det här”, så är det alltid någon som gör det direkt. Som ledare vill jag skapa engagemang och delaktighet. Jag uppmuntrar medarbetare att utvecklas och lära sig nya roller. Jag gillar själv att göra saker så jag hoppas att jag kan vara ett gott exempel.

Anpassat ledarskap

Hur gör du för att motivera medarbetare?

– Genom att anpassa ledarskapet. Det kan låta väldigt stereotypt, men min erfarenhet är att i det flesta fall krävs det olika ledarskap för kvinnor och män.

Har du några exempel?

– Frågar jag en medarbetare om hon vill bli platschef svarar hon att hon behöver lära sig massor innan hon är redo. Som chef får man då i stället peppa och tala om varför man tror på henne och motivera genom att ge rätt förutsättningar. Får en man samma fråga så säger det något i stil med ”testa mig så ska jag visa att jag kan”.

Var du själv likadan i början av karriären?

– Som nyutbildad maskiningenjör tyckte jag att det var svårt att söka jobb eftersom ingen sökte just maskiningenjörer och jag ville inte söka jobb som jag inte hade rätt kompetens för. Jag tänkte att det hade varit lättare om jag utbildad mig till sjukgymnast i stället.

Hur kom du över det?

– Jag ville verkligen ha ett jobb! Så jag tog mod till mig och sökte ett par jobb och fick börja på Skanska. Där, och senare på Wästbygg, hamnade jag i en stöttande miljö och kände att jag jobbade med människor som ville att det skulle gå bra för mig.

Har en supertalang

Upplever du vd-jobbet som stressigt?

– Periodvis kan det vara det. Men jag är effektiv och när jag jobbar då jobbar jag och när jag är ledig kopplar jag bort jobbet. Dessutom är min supertalang att sova, jag har aldrig problem med det, och det tror jag gör mig till en hållbar vd.

Vad gör du för att koppla av?

– Vi har en liten gård med tre egna hästar så mycket av fritiden kretsar kring det. Jag tycker om att mocka skit och vara i stallet. När man håller på med djur måste man vara närvarande och det innebär avkoppling. Hästintresset är egentligen min dotters från början, men jag tycker att det är roligt. Enligt henne rider jag inte, utan åker häst, men jag håller på att lära mig och det är också ett sätt att koppla av, säger Anna Källström.

Anna Källström

  • Gör: Vd för Flodén Byggnads AB
  • Ålder: 42 år
  • Bor: På en gård i Grimeton, utanför Varberg
  • Familj: Dotter och son
  • Bakgrund i korthet: Utbildad maskiningenjör vid Lunds Tekniska Högskola, cirka ett år som regionchef på Wästbygg, nästan 15 år på Skanska i roller som projektingenjör, projektchef och distrikstchef.
  • Senaste boken: Härskarteknik : den fula vägen till makt, av Elaine Eksvärd
  • Senast spelade låten: Some days med Brent Morgan
  • Senaste resan: Till Thailand över nyår
  • Gör helst en ledig dag: Helst har jag en aktiv dag med en god lunch utomhus. Jag är lite rastlös så det behöver hända saker, men spelar inte så stor roll vad det är.
  • Kuriosa: Jag har serverat många kändisar välblandade drinkar. Före min civilingenjörsutbildning utbildade jag mig till bartender och arbetade med detta under hela studietiden. Så drinkrecept är något jag verkligen har koll på.

Läs också