Nyheter

Alla blickar på Arenastaden

Arenastaden i Solna växer så det knakar. Fabege har färdigställt två nya kontorshus som sedan i höstas har utökat området med 4000 nya arbetsplatser. Nu riktas blickarna mot Scandinavian Office Building som uppförs ovanpå Mall of Scandinavia.

I höstas flyttade Vattenfall in med drygt 2 000 medarbetare i sitt nya kontorshus i Arenastaden. Carlsberg och Svea Ekonomi är två av hyresgästerna som tagit plats i nybyggda Uarda 1, Sjökvarteret.

– Alla hyresgäster är inflyttade och vi har bara 1 000 kvadratmeter ledigt i huset. Vi är så glada över det stora intresset för Arenastaden, säger Lena Holmström på Fabege.

Båda kontorshusen ger 4 000 nya arbetsplatser till området – och fler ska det bli. En andra etapp i fastigheten Uarda 1 har redan byggstartats och planerna finns också på ett tredje kontorshus.

– De rymmer 18 000 kvadratmeter vardera. Inflyttning är planerad till årsskiftet 2015/2016 och vi för diskussioner med flera intressenter, men ännu är inget helt klart.

Nu presenterar Fabege det kontorsprojekt som ska byggas ovanpå det planerade köpcentrumet Mall of Scandinavia. Byggnaden får namnet Scandinavian Office Building och rymmer 42 000 kvadratmeter kontor.

– Både ytan och höjden är i paritet med de fem Hötorgsskraporna i Stockholms City. Kontorsplanen börjar 25 meter upp, på sjunde våningen av totalt 15. Byggnaden på totalt 60 meter blir ett nytt landmärke i Solna, säger Ulf Enström på Fabege.

Inflyttning är beräknad till hösten 2015 och Lena Holmström tror att lokalerna kommer att locka större företag.

– Vi kan erbjuda sammanhängande ytor på 4 100 per våningsplan. Kontorshuset får också en stark miljöprofil och kommer att klassas enligt Breeam Excellent. Det är viktigt förr oss och vi märker att moderna företag ser miljöklassning som ett baskrav, säger hon.

Fabege investerar drygt en miljard kronor i Scandinavian Office Building som beräknas rymma upp till 4 000 arbetsplatser.

Reflex Arkitekter har ritat byggnaden. Fasaden består av en mosaik av olika typer av glas: klarglas, screentryckt glas, spegelglas och tätt fasadglas. Ytan kommer att ge olika intryck över dagen beroende på hur solen står. På kvällen blir kontoren en lysande lykta. Huset kommer också att delas upp i olika volymer: högre mot järnvägen, lägre och mer småskaligt mot Stjärntorget för att utnyttja dagsljusinsläppet.

Jenny Marcuson

Fakta

Kontorshuset får en stark miljöprofil och kommer att klassas enligt Breeam Excellent. Kontorsplanen börjar 25 meter upp, på sjunde våningen av totalt 15. Välkomstplanet består av ett innertorg med tre ljusgårdar där det finns plats för externa möten och service.

Kontorsyta: 42 000 kvadratmeter.
Inflyttning: Hösten 2015.
Arkitekt: Reflex Arkitekter.
Fastighetsägare: Fabege.
Entreprenör: Peab.