Nyheter

Allmännyttan bygger <br></br> färre hyresrätter

Allmännyttans andel av nyproducerade flerbostadshus minskade under 2008 jämfört med året innan. Det meddelar Statistiska Centralbyrån (SCB) i ny statistik.

2007 var allmännyttans andel av nyproducerade flerbostadshus 27 procent. Förra året hade siffran minskat till 19 procent, rapporterar SCB. Enligt branschorganisationen Sveriges allmännyttiga bostadsföretag (Sabo) kan minskningen ha flera orsaker.

— För det första blev det svårare att bygga hyresrätter när subventionerna togs bort, för det andra var det ett högt ränteläge under en stor del av förra året. Slutligen var det också höga produktionskostnader. Allt detta kan ha påverkat byggandet negativt, säger Nina Rådström-Oldertz, informationschef på Sabo.

För att stärka allmännyttans position på bostadsmarknaden jobbar Sabo bland annat för att det ska finnas en neutralitet mellan upplåtelseformerna, enligt Nina Rådström-Oldertz.

— Det är ju dyrare för allmännyttan att producera nya bostäder än vad det är för bostadsrättsföreningar på grund av olika skatter, säger hon.

En del allmännyttiga bostadsföretag som Byggvärlden varit i kontakt med, till exempel Nynäshamnsbostäder, har dock den senaste tiden rapporterat om ett uppsving för hyresrättsbyggandet. Enligt Nina Rådström-Oldertz kan det beror på lågkonjunkturen.

— Räntorna har sjunkit liksom de höga produktionskostnaderna. Det kan säkert hjälpa en del av våra medlemmar, säger hon.

SCB skriver också i sin undersökning att antalet färdigställda lägenheter i nyproducerade hus ökade med fem procent från 2007 till 2008. Totalt färdigställdes 32 021 lägenheter förra året. Även andelen specialbostäder ökade kraftigt. Under 2008 var 2 746 av de färdigställda lägenheterna i flerbostadshus specialbostäder. Det är en ökning med 52 procent från 2007.