Nyheter

Anrik domkyrka bygger nytt

Domkyrkan i Lund bygger ett nytt besökscentrum. — Vi hoppas sätta spaden i jorden redan nästa höst, säger Christer Larsson, fastighetsansvarig i domkyrkorådet.

Egentligen är planerna på ett nytt besökscentrum inte nya. Redan 2004 vann den spanska arkitekten Carmen Izqierdo Lazaro en arkitekttävling med över 350 bidrag.

— Detaljplanen godkändes och vi fick bygglov men då var det ingen entreprenör som var intresserad, säger Christer Larsson.

Förslaget hamnade därför i träda. Men tidigare i år lanserade fastighetsägaren Arne Paulsson ett eget förslag, ritat av Lundaarkitekten Vlade Naumovski. Men efter att både byggnadsnämnden och stadsbyggnadskontoret ställde sig negativa till detta förslag så har Domkyrkorådet återlanserat det gamla förslaget.

— Domkyrkorådet har nu tagit ett beslut om detta och vi har träffat Carmen Izqierdo Lazaro flera gånger när det gamla förslaget nu bearbetas. Det handlar till exempel om att Domkyrkoforum ska hålla till i lokalerna. Så var det inte tänkt i den gamla planen, säger Claes Larsson.

Förra gången stoppades bygget för att ingen entreprenör var intresserad, finns det risk för samma sak nu?

— Ja. Men vi har indikationer på att intresset är större nu.

Ambitionen är att lämna in en ny ansökan för bygglov under våren. Därefter kan ett anbudsförfarande gå ut.