Priser

Årets bästa nyproduktion finns i Rågsved

Stockholmshems Stockholmshus på Hagsätravägen i Rågsved har utsetts till Årets nyproduktion. Bild: Stockholmshem

Stockholmshems första Stockholmshus har utsetts till årets bästa nyproduktion, en tävling som arrangeras av Sveriges Allmännytta. Lindbäcks har varit totalentreprenör för projektet i Rågsved. Årets bästa renovering går till Helsingborgshem för deras renovering i Drottninghög.

Stockholmshem kammade hem segern i Årets nyproduktion bland 14 nominerade och tre finalister från hela landet. Priset delades ut på Fastighetsdagarna i Sundsvall.

Projektet omfattar 121 lägenheter i två sexvåningshus på Hagsätravägen i Rågsved i södra Stockholm. Det är också Stockholmshems första Stockholmshus, vilket är stadens egna koncepthus. I projektet har Lindbäcks varit entreprenör. Arkitekt är Nyréns.

Hagsätravägen. Bild: Stockholmshem

Stockholmshusen ska ge ett effektivare byggande till lägre produktionskostnader. Ökat samarbete och seriellt byggande möjliggör lägre hyresnivåer än nyproduktion generellt.

– På Hagsätravägen testar vi ett stort antal mobilitetslösningar för att göra det enklare för våra hyresgäster att resa klimatsmart. För att hantera dagvatten och skyfall har vi satsat på olika hållbara utomhuslösningar, som biologiska erosionsskydd, planteringar och svackdiken med biokol, planteringar i regnbäddar och växtväggar, berättar Ann-Charlotte Karlsson och Mikaela Ericsson som lett projektet hos Stockholmshem.

Tävlingen arrangeras av Sveriges Allmännytta för att lyfta goda exempel på byggande.

– Att få en vinnare där arkitektur och gestaltning är i toppklass samtidigt som hållbar teknik och effektiva byggprocesser utnyttjas i form av industriellt byggande visar på hållbart byggande i världsklass. Detta är en vinst för alla och visar hur framtidens byggande ska gå till, säger Sofia Heintz, tävlingssekreterare och nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.

Juryns motivering

För ett mycket genomarbetat projekt ur alla perspektiv. Fin inplacering av byggnaderna i ett gammalt område. Husen samspelar mycket fint med den omgivande naturen. Den yttre planeringen av marken runt husen väl genomförd och regnvattnet omhändertaget på ett mycket genomtänkt sätt. Innovativt att använda effektiva produktionsmetoder genom industriellt byggande och samtidigt få med en hög grad av detaljering och fin gestaltning. Här finns vad som annars ofta saknas – stor omsorg i detaljer och konstnärlig utsmyckning i bostadshus.

Årets bästa renovering

Till Årets bästa renoveringsprojekt har Helsingborgshem och deras renovering på Grönkullavägen i Drottninghög utsetts.

Drottninghög. Foto: Helsingborgshem

Renoveringen av Grönkullagatan 29–35 omfattar in- och utvändig renovering av 93 lägenheter, fördelat på fyra trevåningshus. Renoveringen startade i januari 2020 och blev klar sommaren 2021. Ombyggnaden av varje lägenhet tog cirka sju till åtta veckor. 

Renoveringen, som är den tredje renoveringsetappen på området, är en del av den långsiktiga utvecklingen av Drottninghög som drivs av Helsingborgshem tillsammans med Helsingborgs stad, invånare och många andra.