Nyheter

Arkitektkontor stoppar verksamhet i S:t Petersburg

Magnus Månsson, koncernchef för Semrén och Månsson. Foto: Semrén och Månsson.

Semrén och Månsson stoppar sin verksamhet i Ryssland för att ”visa vår avsky mot det inträffade och visa vårt stöd för Ukraina” som man skriver i ett pressmeddelande. Samtidigt öppnar man upp kontoret i Polen för ukrainska ingenjörer.

I början av förra veckan berättade Maria Broman, vd för arkitektbyrån Semrén & Månssons internationella verksamhet, för Byggvärlden att ”Vi kör på tills det inte går längre”. Själv skulle hon lämna kontoret i S:t Petersburg och resa hem till Sverige.

”Ett svårt beslut”

Nu gör Semrén och Månsson som så många andra svenska företag med verksamhet i Ryssland har gjort de senaste dagarna. ”Vi som företag har bestämt att vi vill visa vår avsky mot det inträffade och visa vårt stöd för Ukraina. Vi kommer därför med omedelbar verkan att stoppa allt arbete mellan vårt ryska kontor och övriga verksamheter. För oss är detta ett svårt beslut, våra ryska kollegor är inte okända personer på ett papper, de är just våra kollegor, vänner och personer vi har känt i många år som nu har en fruktansvärd situation med stor osäkerhet runt hela sin tillvaro med detta oönskade krig. Vi kommer därför att göra det vi kan för att värna om våra ryska kollegors säkerhet i en mycket utsatt situation”.

Skänker 100 000 kronor

Semrén och Månsson har även skänkt pengar till drabbade i Ukraina och öppnat upp sitt Polenkontor. ”Vi har i dagsläget på vårt polska kontor öppnat det för sex ukrainska ingenjörer som nu har det som sin arbetsplats och som vi hjälper på alla tänkbara sätt”, skriver man. Dessutom skänker man 100 000 kronor till UNHCR:s arbete i Ukraina och för flyktingar från Ukraina.

”Trots allas vår enorma oro är den inget i jämförelse med den som det Ukrainska folket känner, vi lider med dem, sänder alla våra tankar och fortsätter se hur vi, både som företag och individer kan fortsätta hjälpa till i denna mörka tid.”