Nyheter

Åsa Bergman blir ny vd och koncernchef i Sweco

Åsa Bergman. Foto: Sweco

Åsa Bergman har utsetts till ny vd och koncernchef i Sweco.  Hon kommer närmast från tjänsten som affärsområdeschef för Sweco Sverige. 

Åsa Bergman efterträder Tomas Carlsson, som tidigare har utsetts till ny vd och koncernchef för NCC.

Åsa Bergman har 27 års erfarenhet från olika linjechefsroller i koncernen, senast som affärsområdeschef för Sweco Sverige.

– Vi är mycket glada för att Åsa Bergman blir Swecos nästa vd. Under sin karriär i Sweco har hon genomgående levererat goda operativa resultat. Hon förenar ett tydligt ledarskap och starkt resultat fokus med en djup förståelse för Sweco och vår affär. Därför är hon rätt person att leda och utveckla koncernen vidare, säger Johan Nordström, styrelseordförande i Sweco.

Åsa Bergman anställdes i Sweco-koncernen 1991. Åtta år senare utsågs hon till regionchef med ansvar för Swecos projektledare i norra Sverige, innan hon 2006 blev vd för Sweco Management. 2012 tillträdde Åsa Bergman tjänsten som vd för Sweco Sverige. Under hennes tid har den svenska organisationen vuxit från cirka 3 000 medarbetare till cirka 5 700 medarbetare. Omsättningen har ökat från cirka 3,6 miljarder kronor till cirka 7,0 miljarder kronor.

– Jag är väldigt stolt och glad över förtroendet. Sweco står starkare än någonsin och har utvecklats från ett framgångsrikt nordiskt bolag till att bli det ledande konsultföretaget inom teknik, miljö och arkitektur i Europa. Jag ser fram emot att tillsammans med ledningsgruppen och våra 14 500 medarbetare utveckla Sweco mot fortsatt framgång, säger Åsa Bergman.

– Jag har jobbat med Åsa under drygt fem år och vet vilken stark ledare hon är. Jag är fantastiskt glad att hon tar över som ny vd och koncernchef i Sweco, säger Tomas Carlsson.

Åsa Bergman tillträder som vd och koncernchef den 20 april 2018.

Rekryteringen av Åsa Bergman innebär att Tomas Carlsson, som tidigare har utsetts till ny VD och koncernchef för NCC, tillträder den 7 maj, vilket är nästan två månader tidigare än planerat. Tomas har tidigare arbetat nästan 20 år inom NCC där han senast var affärsområdeschef för NCC:s svenska byggverksamhet.

– Jag är mycket glad över att Tomas Carlsson kommer till NCC tidigare än i juli. Det finns nu en större möjlighet för honom att påverka verksamheten under 2018 och inte tappa tempo under sommaren. Jag vill samtidigt passa på att tacka vår tillförordnade VD Håkan Broman för en utmärkt insats under tiden som tf VD. Håkan har sett till att NCC:s utveckling inte stått stilla under tiden utan permanent VD, säger Tomas Billing NCC:s styrelseordförande.

Håkan Broman kommer samma dag som Tomas Carlsson tillträder återgå till sin befattning som chefsjurist på NCC. Detsamma gäller Ann-Marie Hedbeck, som varit tf chefsjurist under de senaste fem månaderna. Hon återgår till sin befattning som chefsjurist i affärsområdet Infrastructure.