Nyheter

Åtalas för köp av delikatesser

Den före detta vd:n i det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling AB i Göteborg köpte mousserande vin och andra delikatesser till frukost under en fastighetsmässa i Cannes 2010.

Nu åtalas han för bedrägeri.

Åtal har väckts mot tidigare vd:n i det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling AB i Göteborg. Åtalet avser inköp av sex flaskor mousserande vin, ostbrickor, sparris och parmesanost för 76,08 euro som den dåvarande vd:n köpte med bolagets kreditkort i mars 2010 i Cannes, i samband med fastighetsmässan Mipim.

Vid hemkomsten redovisades endast en kontoslipp som underlag till kreditfakturan, det vill säga inte själva kvittot. På kontoslippen antecknade vd:n att det avsåg ”frukostmat”. I själva verket var varorna avsedds som presenter till bekanta.

Det var ”Uppdrag granskning” som avslöjade hur Göteborgs kommunpampar slösar med skattepengar när de åker på fastighetsmässa till Cannes. Polismyndigheten har, sedan TV-inslaget sändes 2013, utrett ärendet.

Åklagarmyndigheten har nu, efter att ha tagit del av förundersökningen, beslutat om åtal.

– Jag gör gällande att vd:n varit vilseledande genom att han redovisat inköpen som utlägg för frukost trots att det inte varit fråga om frukostmat. Han har också, i strid mot de interna reglerna om hur bolagets kreditkort ska användas, inte bifogat kvitto, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge, i ett pressmeddelande.

Älvstranden Utveckling kommenterar åtalet på sin hemsida.

-Styrelsen ser mycket allvarligt på misstanken om bedrägeri för händelsen 2010. Men idag är vi trygga med att Älvstranden Utveckling har förändrade rutiner för utlägg och inga personliga företagskort förekommer. Bolaget fick 2013 ett helt nytt uppdrag i staden och är nu mitt inne i en kraftig förändringsprocess där ordning och reda är topp-prioriterat, säger Mattias Jonsson, styrelseordförande för Älvstranden Utveckling.