Åtta till fängelse efter Hells Angels-härva

Åtta till fängelse efter Hells Angels-härva
Åtta personer döms till fängelse i det stora ekobrottmålet med kopplingar till Hells Angels.

De har varit inblandade i en omfattande verksamhet med svartarbete i byggbranschen.

Ekobrottmålet som nu har avgjorts av Värmlands tingsrätt har vissa inslag av en detektivroman. Pengar har lämnats över anonymt på en toalett på T-centralen och en rapport som beskriver hur man organiserar svartarbete har hittats i en av de åtalades dator.

Målet hade sin upprinnelse i en polisrazzia som genomfördes tidigt på morgonen i slutet av april 2009. Då slog polisen till mot flera adresser i landet, bland annat Hells Angels klubblokal i Härtsöga.

Från början åtalades 17 personer, men på grund av sjukdom har två av de åtalade skiljts från målet. Rättegången mot dessa två kommer att hållas vid ett senare tillfälle.

Domen från Värmlands tingsrätt meddelades i går, torsdag. Totalt fälldes tolv personer för olika ekonomiska brott, medan tre personer friades.

Under rättegången har det diskuterats huruvida de åtalade är medlemmar eller har anknytning till Hells Angels. Tre av de åtalade har uppgett att de är skrivna på Hells Angels klubblokal i Härtsöga. Tingsrätten har dock bedömt att frågan om medlemskap inte var relevant i målet.

Att svart arbetskraft har förekommit i stor omfattning är helt klart, anser tingsrätten. Upplägget har inneburit att en del bolag endast har skrivit ut fakturor, medan andra bolag faktiskt har bedrivit verksamhet. När fakturan har gått till det verksamhetsdrivande bolaget har det betalat ut pengarna, och det fakturaskrivande bolaget har sedan tagit ut pengarna i kontanter, som har lämnats tillbaka till det verksamhetsdrivande bolaget. Kontanterna har sedan använts för att betala ut svarta löner.

Upplägget stämmer väl överens med en beskrivning av organiserat svartarbete i byggbranschen som Brottsförebyggande rådet gav i en rapport från 2007. Just den rapporten har polisen hittat i en dator som tillhör en av de åtalade, en 47-årig man folkbokförd i Hells Angels klubblokal. 47-åringen har dock hävdat att han fick rapporten av sin bokförare för att undvika att göra brottsliga transaktioner.

Men tingsrätten dömde honom ändå till fem års fängelse för bland annat grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och brott mot aktiebolagslagen.

En 61-årig man, skriven i Kristinehamn, har berättat för domstolen att han startade bolag för att skaffa fram svart arbetskraft åt andra företag. När han fick pengar utbetalade till sitt företag hämtade han ut kontanterna vid Valutacentralen i Hammarby Sjöstad. Sedan begav han sig på angiven tid till ett anvisat bås på en toalett vid T-centralen. Han knackade på båset bredvid, fick en knackning till svar och sköt in kuvertet med pengarna till det andra båset.

Vem som tog emot pengarna såg 61-åringen aldrig, enligt hans vittnesmål. Mannen dömdes av tingsrätten till fem års fängelse för bland annat grovt bokföringsbrott.

Relaterade artiklar

Vinstvarning från NCC
”Utvecklas man inte, så avvecklas man”
Hög efterfrågan på arbetskraft inom bygg
Krigets påverkan är både direkt och indirekt