Nyheter

Attefall lovar mer fokus på bostadsfrågorna

Sverige har en ny civil- och bostadsminister. Stefan Attefall, Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, tillfrågades för några dagar sedan. — Jag hade samråd med min fru och sedan sade jag ja, säger han till Byggvärlden.

För byggbranschen innebar den nya regeringen flera stora nyheter. Den största är att Sverige fått en ny minister för bostadsfrågor, inom socialdepartementet. Stefan Attefall, som innehar posten som civil- och bostadsminister, anser att det är ett viktigt steg för byggbranschen.

— Det här gör att vi nu kan fokusera mer på bostadsfrågorna, säger han.

Stefan Attefall vill dock inte se den nya ministerposten som ett underkännande av den förra mandatperiodens strategi, då bostadsfrågorna delades upp mellan flera departement.

— Nej, det handlar om att ständigt pröva sig fram med olika strategier, säger han och fortsätter:

— De byggfrågor som miljö- och finansdepartementet haft hand om samlas nu i mitt departement. Det handlar bland annat om plan- och bygglagen. Sedan ligger vissa juridiska frågor ligger kvar under justitiedepartementet, till exempel frågor som rör ägarlägenheter.

Skiljer sig din roll från Mona Sahlins roll när hon var chef för Socialdemokraternas samhällsbyggnadsdepartement?

— Skillnaden är väl att hon också hade hand om miljöfrågor på ett annat sätt, säger Stefan Attefall.

50-åriga Stefan Attefall föddes i Lycksele men bor numera i Jönköping. Fram till dagens nya ministerpost har han bland annat varit gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen.

— Och så har jag suttit i Familjebostäders styrelse i fyra år så jag har erfarenhet av byggbranschen, säger han.

Stefan Attefall betonar att han ska arbeta för att arbeta för ett ökat bostadsbyggande och minskad segregation. Han vill också se ett ökat fokus på religiösa krafter

Vad menar du, att byggbranschen ska bli mer religiös?

— Ja, vi kommer att bygga mer andaktsrum, ha ha. Nej, vad det handlar om är att religionen kan spela en roll i integrationsfrågorna, och integrationsfrågorna ligger inom bostadspolitiken. För att medborgare ska kunna integreras behövs språket, en bra fysisk miljö och kulturella, samt religiösa krafter. Genom att ha dialog med olika trossamfund, muslimska, katolska och så vidare, ska vi kunna få till nya möten i samhället.

Blir just det inte lite svårt med Sverigedemokraterna i riksdagen?

— Det gäller att mobilisera de goda krafterna.

Inför valet bad Byggvärlden människor inom byggbranschen att räkna upp de viktigaste åtgärderna som en kommande regering bör syssla med för att förbättra för byggbranschen. Följande åtgärder räknades upp:

a. Förkorta uppsägningstiden.

b. Långsiktiga spelregler.

c. Stimulerande av hyresrättsbyggen.

d. En flexiblare planprocess.

e. Upprustning av miljonprogrammet.

f. Färre överklaganden av bygglov.

g. En samhällsbyggnadsminister.

h. Fler utbildningar.

Av dessa punkter brinner Stefan Attefall lite extra för att få till en snabbare byggprocess, med färre överklaganden.

– Men det handlar om att skapa en smidigare process och samtidigt behålla rättssäkerheten, sammanfattar han.

Samtidigt som Stefan Attefall nu gör entré på ministerarenan gör Mats Odell (KD) sorti. Under förra mandatperioden var han kommun- och finansmarknadsminister och hade hand om flera av de byggfrågor som nu tagits över av Stefan Attefall.

— Att man samlar bostadsfrågorna är väldigt bra. Det är något som jag har saknat under min tid, säger Mats Odell, som nu kommer att återgå som riksdagsledamot.

Vad är du mest nöjd med under din senaste ministerperiod?

— När det gäller bostadsfrågorna så är jag mest nöjd med det nya regelverket för hyresrätter som vi kommit fram till med bostadsorganisationerna. Det är ett regelverk som i grunden förenklar och förbättrar för allmännyttan, säger Mats Odell.

Inför presentationen av den nya regeringen har det ryktats att Mats Odell skulle komma att petas, bland annat för att han haft svårigheter med finansminister Anders Borg (M). Det är något som tillbakavisas av just Anders Borg.

Varför blev inte Mats Odell ny civil- och bostadsminister?

— Vi har haft ett val och utifrån resultatet avvägt hur posterna ska fördelas. Sedan kan jag säga att samarbetet med Odell har fungerat bra, säger Anders Borg till Byggvärlden.