Nyheter

Avhopp från center <br></br> för papperslösa

Det fackliga samarbetet kring centret för papperslösa har drabbats av avhopp. Föreningen Papperslösa Stockholm väljer att avbryta samarbetet.

Fackligt center för papperslösa öppnades förra året i Byggettans lokaler i närheten av Norra Bantorget i Stockholm. Centret har drivits som ett samarbete mellan flera fackförbund, bland annat Byggnads, och föreningen Papperslösa Stockholm.

Syftet med centret är att hindra att papperslösa och asylsökande utnyttjas på arbetsmarknaden och ge hjälp till dem som råkar illa ut.

Men nu hoppar de fyra representanterna från Papperslösa Stockholm av samarbetet. Enligt DN.se handlar det om att föreningens representanter inte tycker att fackförbunden tar tillräckligt ansvar för de papperslösa.
— Centret har tillräckliga resurser, ekonomiskt och vad gäller personal. Det handlar bara om att de som sitter där ska ta ett större ansvar, säger den tidigare styrelsemedlemmen Shamsul Alam Sarwar från Papperslösa Stockholm till DN.se.

Föreningen kommer att fortsätta rekommendera papperslösa att vända sig till centret för att få hjälp. Men ett löst fall på snart ett år är inte tillräckligt bra resultat, anser Shamul Alam Sarwar.

Samuel Enblom, som sitter i centrets styrelse för TCO:s räkning, menar att Papperslösa Stockholm har haft för höga förväntningar på vad centret ska kunna uträtta. Han håller med om en del av kritiken men säger att det har handlat om normala inkörningsproblem.

— Att vi bara har hjälpt en enda papperslös är en felaktig bild. Personer har fått förhandlingshjälp i fyra fall, ett fall är avslutat och de övriga fallen pågår fortfarande. När de gäller de nya reglerna för arbetskraftsinvandring har centret gjort en viktig insats och förmedlat information eftersom det gick mycket rykten på stan, säger han.

Det fall som är avslutat handlar om en person som fick hjälp att få lön som arbetsgivaren först inte ville betala ut.

Johan Lindholm, ordförande för Byggettan, är besviken över kritiken som har förts fram i medierna:
— Jag tycker att det är ett väldigt lågvattenmärke. Det skadar alla hjälpsamma krafter. Det läggs en massa tid från olika fackavdelningar, folk sitter på centret på sin fritid på kvällarna, att sen spy sån här galla är fräckt. Vi gör vad vi kan göra i dag. Jag tror många som ställer upp känner sig kränkta, säger han.